Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Γκάφα ολκής με τα στοιχεία των εφοριών – Καλύπτει Σπίνελλη ο Βενιζέλος

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Δεν έχει προηγούμενο το αλαλούμ που δημιουργήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών για τα… μαύρα χάλια των εφοριών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι 34 μεγαλύτερες εφορίες της χώρας, δεν είχαν εισπράξει τον Ιούνιο ούτε ένα ευρώ απ’ όσα έπρεπε για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» των εσόδων.

Μια μέρα μετά, αποκαλύπτεται μια ακόμη μεγάλη γκάφα της κυβέρνησης, γιατί αποδεικνύεται ότι τα στοιχεία δεν ήταν σωστά! Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ΔΟΥ Ψυχικού, που αν και πέτυχε όλους τους στόχους της, εμφανιζόταν τελευταία στις επιδόσεις.

Πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, η γκάφα ολκής παραδέχτηκε και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδης Σπινέλλης.

«Η εικόνα που έχει περάσει αδικεί τις εφορίες γιατί γίνεται δουλειά. Το σημαντικότερο δεν είναι η φωτογραφία η οποία βγήκε αλλά το σύνολο της δουλειάς, το οποίο μπορεί να αποτυπωθεί τους επόμενους μήνες», είπε.

Δεδομένου ότι τα στοιχεία αυτά σχολιάστηκαν δυσμενώς και από στελέχη της κυβέρνησης, γρήγορα κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι υπήρξε έντονη δυσφορία στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για τον κ. Σπινέλλη. Υπήρξε μάλιστα ακόμη και η φήμη περί απομάκρυνσής του.

Ωστόσο, το υπουργείο έσπευσε με ανακοίνωσή του να ρίξει τους τόνους, τονίζοντας πως «τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των 34 μεγάλων ΔΟΥ έχουν ληφθεί υπόψη στον συνολικό σχεδιασμό για την αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης που έχει ήδη ανακοινωθεί και εφαρμόζεται».

Έσπευσε, συγχρόνως, να χτυπήσει και καμπανάκι προς τους εφοριακούς που δεν πιάνουν τους στόχους και δεν… κυνηγούν με θέρμη τους οφειλέτες του Δημοσίου. Από τις 22 του μήνα έχει τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση για την αξιολόγηση και την επιλογή -με ειδική διαδικασία- των προϊσταμένων των μεγάλων και κρίσιμων υπηρεσιακών μονάδων του υπουργείου Οικονομικών ενώ συγκροτείται νέα Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, καθώς και ειδικές υπηρεσίες για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους μεγάλους οφειλέτες. Προβλέπεται, επίσης, η συνεργασία με δικηγόρους και λογιστές για την επιτάχυνση της είσπραξης των μεγάλων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Με βάση την σε βάθος αξιολόγηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, όχι μόνο σύμφωνα με τις παραμέτρους της ΓΓΠΣ, αλλά και με πλήθος άλλων παραμέτρων, γίνονται και όλα τα υπόλοιπα οργανωτικού χαρακτήρα βήματα καθ’ οδόν προς το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάλι κινήσεις εντυπωσιασμού – Θέλουν να δημοσιοποιήσουν ονόματα φοροφυγάδων άλλα οι εφορίες δεν τους κυνηγούν για να πληρώσουν

«Μεταξεταστέες» πάλι οι εφορίες – Δεν γίνονται έλεγχοι, δεν εισπράττονται έσοδα

Πάνε να μας τρελάνουν; Χθες μιλούσαν για ξεμπρόστιασμα φοροφυγάδων και σήμερα το παίρνουν πίσω

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε