Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Γκρεμίστηκε -2,58% το Χ.Α, και το ευρώ, ανεβαίνουν τα spreads

Νέο άλμα για τα Spread του 10ετούς ομολόγου στις 1447,7 μονάδες ώρα 17:20 μονάδες βάσης ενώ το ευρώ στην ισοτιμία του έναντι του δολαρίου είναι στα 1,40280

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης στις 1.218,88 μονάδες στο  -2,58% με τζίρο στα 473,98 εκ. ευρώ.

Στις 16.08 ο Γενικός Δείκτης στις 1.210,84 μονάδς στο -3,22% με τζίρο στα 453,55 εκ.ευρώ.

Στις 13.42 ο Γενικός Δείκτης στις  1.223,14 μονάδες στο  -2,23% με τζίρο στα  434,71 εκ.ευρώ.

Στις 13.04 ο Γενικός Δείκτης στις 1.223,60 μονάδες στο  -2,2% με τζίρο στα 426,72 εκ.ευρώ.

Στις 11.41 ο Γενικός Δείκτης στις 1.232,22 στο  -1,51% με τζίρο στα  411,18 εκ.ευρώ.

Στις 11.37 ο Γενικός Δείκτης στις  1.231,03 στο -1,6% με τζίρο στα  409,87 εκ.ευρώ.

Ο ασυνήθιστα υψηλός τζίρος οφείλεται στο ότι σήμερα επισήμως άλλαξαν χέρια οι μετοχές του ΟΤΕ.

Νέα πτώση, της τάξης του 0,72%, παρουσιάζει μέχρι αυτή την στιγμή το χρηματιστήριο του Μιλάνου, με παράλληλη αύξηση της διαφοράς απόδοσης των γερμανικών και ιταλικών ομολόγων, που διαμορφώνεται σήμερα στις 266 μονάδες βάσης.

Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων του ιταλικού δημοσίου είναι της τάξης του 5,40%.

Ο πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δεν έχει προβεί ακόμη σε δηλώσεις, σχετικά με αυτή που όλος ο Τύπος της Ρώμης χαρακτηρίζει πλέον, «κερδοσκοπική επίθεση κατά της ιταλικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τους παρατηρητές «μέχρι αύριο, ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός, πρόκειται να απευθυνθεί στις αγορές, με συγκεκριμένες δηλώσεις, ενώ παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κα την κατάσταση των επιχειρήσεών του, κατά την κρίσιμη αυτή φάση».

Η στρατηγική που φαίνεται να έχει υιοθετήσει ο Ιταλός πρωθυπουργός, απαρτίζεται από δυο κύρια σκέλη: από την μία, θα προσπαθήσει να περιορίσει στο ελάχιστο τις «πολεμικές» με τον υπουργό οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, υποστηρικτή της «αυστηρής γραμμής» και των ουσιαστικών περικοπών. Από την άλλη, πρόκειται να πιέσει τους βουλευτές και γερουσιαστές του, ώστε να εγκρίνουν άμεσα τα φορολογικά μέτρα ύψους 47 δισεκατομμυρίων ευρώ, πριν τις θερινές διακοπές, με ελάχιστες παρεμβάσεις ουσίας και τροπολογίες.

Παράλληλα, η «Εθνική Επιτροπή για τις Επιχειρήσεις και το Χρηματιστήριο», Consob, αποφάσισε να προβεί σε συγκεκριμένη κίνηση που θα μπορούσε να περιορίσει τις κερδοσκοπικές τάσεις σε βάρος της χώρας. Με απόφασή της, μειώνεται δραστικά η δυνατότητα πώλησης μετοχών, για όσους δεν τις κατέχουν άμεσα, αλλά τις δανείζονται. Είναι η περίπτωση των «edge fund». Πρόκειται, τονίζουν οι αναλυτές, για ένα «νέο κανονισμό διαφάνειας που αφορά τις ακάλυπτες πωλήσεις». «Αν φερθούμε σοβαρά δεν θα πρέπει να φοβηθούμε τίποτα», δήλωσε ο ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, καλώντας έμμεσα τα κόμματα, να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης.

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, με κύριο εκφραστή το «Δημοκρατικό Κόμμα», δήλωσαν πρόθυμα να συνεργασθούν, για το καλό της χώρας, ζητώντας, όμως, παράλληλα, να μην προσφύγει η κυβέρνηση σε ψήφο εμπιστοσύνης, για την έγκριση των μέτρων και να παραιτηθεί το γρηγορότερο από την πρωθυπουργία, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Έκκληση που δεν φαίνεται, όμως, να βρίσκει σύμφωνο τον απευθείας ενδιαφερόμενο, τον «Καβαλιέρε».

Γνωστοί οικονομολόγοι, τέλος, όπως ο καθηγητής Λουίτζι Τζιγκάλες, υπογραμμίζουν ότι «η Ιταλία, για να σωθεί πρέπει να εγκρίνει άμεσα μια ευρύτατη δέσμη μέτρων. Να μηδενιστεί η σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ μέσα σε ένα χρόνο, να σταματήσει κάθε αύξηση των δημοσίων δαπανών και να ενισχυθούν παράλληλα όλες οι πηγές εσόδων».

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε