Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

“Γκρίζες” γιορτές για την αγορά

Χριστουγεννιάτικη αγορά ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Στο 25% υπολογίζεται η πτώση του τζίρου στην εορταστική αγορά, γεγονός που επαληθεύει το ρεπορτάζ του NewsIt.

”Τα Χριστούγεννα φέτος δεν ήταν …λευκά, αλλά ούτε και …μαύρα. Από πλευράς κατανάλωσης και τζίρου θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε γκρίζα και να ελπίζουμε στο καλύτερο αύριο” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, η γιορτινή αγορά για τον εμπορικό κόσμο της πόλης, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, ξεκίνησε υποτονικά. Η μείωση του τζίρου, προσεγγίζει το 20 με 25% στα είδη ένδυσης και υπόδησης, καθώς και στα είδη δώρων. Περίπου στο 5% εκτιμάται η μείωση που σημειώθηκε στα τρόφιμα, ενώ τα παιδικά είδη και τα παιχνίδια φαίνεται να κινούνται στα περσινά επίπεδα.

”Ήταν άλλωστε αναμενόμενο, ότι η κρίση θα επηρέαζε τους καταναλωτές και θα περιόριζε την αγορά χριστουγεννιάτικων δώρων. Αυτό όμως που δεν περίμενε κανείς ήταν το υψηλό ποσοστό της μείωσης του τζίρου, αλλά και της ποσότητας των πωληθέντων αγαθών” σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι έμποροι εκτιμούν ότι, δυστυχώς, η αναθέρμανση της αγοράς δεν ήρθε και οι περισσότερες ημέρες του εορταστικού ωραρίου των καταστημάτων θύμιζαν καθημερινές ημέρες, τόσο από πλευράς κίνησης, όσο και από πλευράς κατανάλωσης, αφού η έλλειψη ρευστότητας και η συρρίκνωση των εισοδημάτων δεν άφησε στους υποψήφιους πελάτες πολλά περιθώρια για αγορές, πέραν των ειδών πρώτης ανάγκης.

Στα θετικά, της φετινής εορταστικής περιόδου ο σύλλογος αναφέρει το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, αφού ήταν φθηνότερο φέτος – όπως αναφέρει – κατά 13%.

Διαβάστε επίσης: Θα κόψω τα ψώνια αλλά θα πάω διακοπές!

Θέμα NewsIt: Ρευστό μηδέν – Μόνο με πιστωτικές οι αγορές

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε