Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Goldman Sachs: Η λέξη Grexit δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μας!

Goldman Sachs: Η λέξη Grexit δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μας!

Τελικά έχουμε μέλλον στην ευρωζώνη. Τόσο οικονομικοί αναλυτές, όσο και μια τράπεζα που στο παρελθόν μας είχε περάσει από φωτιά και σίδερο λένε ότι δεν βλέπουν Grexit για την Ελλάδα.

Στην τελευταία έκθεση της η Goldman Sachs λέει ότι η κατάσταση είναι σήμερα «σαφώς βελτιωμένη» σε σχέση με την αβεβαιότητα που επικρατούσε πριν τις εκλογές του Ιουνίου.

Λέει επίσης, ότι όλα θα κριθούν από την έκβαση της ψηφοφορίας στην Βουλή για τα μέτρα των 11,5 δις, ενώ εκτιμά πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης, καθώς ήδη της έχουν διατεθεί ήδη αρκετά κεφάλαια από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, αντικρούοντας έτσι όσους υποστηρίζουν πως η χώρα κινδυνεύει άμεσα με χρεοκοπία.

Σύμφωνα με την Goldman, «τα χρήματα φτάνουν για την Ελλάδα ακόμη και αν αυτή δεν αποκομίσει έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, ούτε καταφέρει να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα (…)

Επιπλέον, εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να αντικαταστήσει κάποια από τα ομόλογα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, τότε θα αποδεσμευθούν πόροι για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας μέχρι το τέλος του 2015. Και για να αντέξει το 2016, η Ελλάδα θα χρειαστεί μόλις 38 δισ. ευρώ επιπλέον», επισημαίνεται στην ανάλυση του οίκου.

Και οι αναλυτές…

Αναθεωρούν την αρχική τους εκτίμηση για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Σε νεότερη δημοσκόπηση του Reuters, η πλειοψηφία τους έχει αλλάξει γνώμη και θεωρεί πλέον πιθανότερη την παραμονή και όχι την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, παρά τη πληθώρα αρνητικών εξελίξεων γύρω από την ελληνική οικονομία, οι αναλυτές θεωρούν πλέον πως η χώρα έχει μέλλον στην ευρωζώνη, ίσως ακριβώς εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Το μέγεθος της ελληνική ύφεσης είναι τόσο μεγάλο που, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι δύσκολο αν αποφασιστεί αυτή τη στιγμή παύση της χρηματοδότησης της χώρας και εκδίωξή της από την ευρωζώνη.

Για τους οικονομολόγους, το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη δεν αποτελεί πλέον ένα οικονομικό ζήτημα αλλά είναι κυρίως θέμα πολιτικής βούλησης, η οποία παραμένει σταθερή στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, παρά τις αντιδράσεις Γερμανών πολιτικών.

45 από τους 64 οικονομολόγους που έλαβαν μέρος στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters θεωρούν πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί μέλος της ευρωζώνης και για τους επόμενους 12 μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το δίλημμα της Μέρκελ για την Ελλάδα

ΕΚΤ:Μία έξοδος της Ελλάδας θα ήταν διαχειρίσιμη!

Τα μέτρα παίρνουν σάρκα και οστά – Άλλα 2,5 δις στο πακέτο των 11,5!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε