Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

H Ευρώπη αναπτύσσεται – Η Ελλάδα βυθίζεται στην ύφεση

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Την ώρα που η Ευρώπη ανακάμπτει σιγά – σιγά από την κρίση, η χώρα μας βυθίζεται όλο και πιο πολύ στην ύφεση.

Το πρώτο τρίμηνο του 2010 το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν λόγω της μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης αλλά και της κατανάλωσης σημείωσε σημαντική μείωση, ενώ η πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για όλο το έτος είναι πως θα μειωθεί 4%.
Αντίθετα, θετική συμβολή στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ, είχε η βελτίωση που παρατηρήθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο, λόγω κυρίως της μείωσης των εισαγωγών, η οποία και πάλι αποδίδεται στην ύφεση.

Αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη

Οι  οικονομίες της ευρωζώνης επέστρεψαν στην ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο, αλλά με ήπιους ρυθμούς,
εγείροντας ερωτήματα για το αν η ανάκαμψη μπορεί να διατηρηθεί λόγω των περικοπών των δαπανών και την αύξηση των φόρων που απαιτούνται για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας σε ορισμένες  οικονομίες της ζωνης. 

Το τριμηνιαίο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ανάπτυξης στις 16 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ επιταχύνθηκε σε 0,2% στους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, από 0,0% στις τρεις τελευταίες μήνες του 2009, ενώ το ετήσιο ΑΕΠ ήταν κατα 0,5% αυξημενο  από το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, σύμφωνα με  την  Eurostat.

Και τα δύο στοιχεία ήταν οριακά πάνω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Dow Jones Newswires την περασμένη εβδομάδα, οι οποιοι προεβλεπαν αυξηση του ΑΕΠ  0,1% στο τρίμηνο και 0,4% σε ετήσια βάση. 

Οι αριθμοί δείχνουν οτι η οικονομια  της  Ζωνης είναι εύθραυστη και μπορεί να χρειαστει  περισσότερο  χρονο από ό, τι αναμένεται για να ανακάμψει από την πρόσφατη σοβαρή ύφεση, η οποία πυροδοτήθηκε από την παγκόσμια πιστωτική κρίση και την ύφεση που προκύπτουν κατά τις εμπορικες συναλλαγές.

Ξεχωριστά στοιχεία σημερα Τεταρτη από την Eurostat έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή στη ζώνη του ευρώ παρέμεινε σε σταδια αισιόδοξιας για το Μάρτιο, με την ετήσια μέτρηση της παραγωγής  να αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό εδω και περίπου 10 χρόνια.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε