Ειδήσεις ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ CASSINI SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 24 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

H Fitch μετά την ευρωζώνη "χτυπάει" την Τουρκία με υποβάθμιση

H Fitch μετά την ευρωζώνη `χτυπάει` την Τουρκία με υποβάθμιση
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 23.11.2011 | 21:45
Πρώτη δημοσίευση: 23.11.2011 | 21:32

Η βαθμίδα αξιολόγησης της τουρκικής πιστοληπτικής ικανότητας παρέμεινε "BB+", αμετάβλητη.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας, τοποθετώντας την πλέον στην βαθμίδα "σταθερή", από "θετική", έπειτα από την επανεξέταση των "βραχυπρόθεσμων οικονομικών κινδύνων" για την τουρκική οικονομία που διενήργησε.

Ο υψηλότερος του αναμενόμενου ετήσιος πληθωρισμός και οι ανισορροπίες στο τουρκικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι αιτίες, για τις οποίες ο Fitch μείωσε, σε "σταθερή", από "θετική" την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Επιφυλάσσεται να επικαιροποιήσει την αξιολόγησή του "εάν αυτές οι μακροοικονομικές παράμετροι δεν έχουν --βραχυπρόθεσμα-- δυσμενείς επιπτώσεις για την οικονομία" της Τουρκίας.

Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με 8,9% του ΑΕΠ το 2010.

Επίσης, φέτος το πρώτο τρίμηνο αναπτύχθηκε με 11,6% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο. Το δεύτερο τρίμηνο φέτος η ανάπτυξη υποχώρησε στο 8,8%. Όλη η φετινή χρονιά αναμένεται να κλείσει με ανάπτυξη 7,5% ως προς την προηγούμενη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Fitch.

Ο αμερικανικός οίκος περιγράφει την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας ως "οικονομία σε υπερθέρμανση".

Όμως το 2012 και το 2013 λόγω των προβλημάτων της διεθνούς οικονομίας οι δυναμικοί αναπτυξιακοί ρυθμοί θα μετατραπούν σε ήπιους --2,2% και 4,5% αντιστοίχως-- την ώρα που "διορθώνονται" και οι ανισορροπίες στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, αποφαίνεται ο Fitch.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο