Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

“H Γερμανία προετοιμάζεται για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ”

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται τα χειρότερα σενάρια προκειμένου να προετοιμαστεί για μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

‘Οπως αναφέρεται στο γερμανικό περιοδικό που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα,  η κυβέρνηση της Γερμανίας προετοιμάζεται για μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση δεν συνεχίσει τα προγράμματα λιτότητας που έχουν συμφωνηθεί. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, “κάτω από το χειρότερο σενάριο, η χώρα μπορεί να βυθιστεί σε έναν φαύλο κύκλο ανέχειας που θα διαρκέσει για δεκαετίες”.

Το πρώτο σενάριο σύμφωνα με το Spiegel προβλέπει ότι η κατάσταση δεν θα είναι τόσο άσχημη και η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη. Το αποτέλεσμα θα είναι η έξοδος να προκαλέσει αρχικά αναταραχή αλλά μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο ισχυρή Ευρωζώνη με την αποχώρηση του πιο αδύναμου κρίκου. “Στην αρχή η Ισπανία και η Ιταλία μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα αλλά στη συνέχεια οι ειδικοί υποθέτουν ότι θα αντεπεξέλθουν χωρίς το βάρος της ελληνικής κρίσης” αναφέρεται.

Το χειρότερο σενάριο, περιλαμβάνει την αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας, που θα υποχρεώσει το EFSF να παρέμβει για να χρηματοδοτήσει τις δύο χώρες. Σύμφωνα με το Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση υπολογίζει πως σε αυτή την περίπτωση η χρηματοδοτική δυνατότητα του EFSF θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα.

Το “χείριστο σενάριο”, που όμως δεν θεωρείται πιθανό, περιλαμβάνει τη δραματική υποτίμηση του νέου ελληνικού νομίσματος έναντι του ευρώ, με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις. “Το εθνικό χρέος της χώρας θα αυξηθεί παρά το κούρεμα γιατί και πάλι τα χρέη της Ελλάδας θα υπολογίζονται σε ευρώ. Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα υποβαθμιστεί άμεσα και οι ελληνικές εταιρείες θα παλεύουν να βρουν πρόσβαση σε χρήματα γιατί οι τράπεζες της χώρας επίσης θα αποκοπούν από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου” σημειώνει χαρακτηριστικά το περιοδικό.

Διαβάστε

Μέρκελ – Σαρκοζί : ‘Εκτη δόση μόνο αν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις – Αγώνας δρόμου για να προλάβουμε τις προθεσμίες

”Τώρα τροποποίηση Συνθηκών και εκχώρηση εθνικών αρμοδιοτήτων’

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε