Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

H Standard & Poor’s υποβάθμισε την Κύπρο

Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω της σημαντικής έκθεσης του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου στο ελληνικό χρέος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του οίκου.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s ανακοίνωσε απόψε ότι αποφάσισε να υποβαθμίσει κατά μία μονάδα την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου, από το ΒΒΕ- στο ΒΒΒ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και περαιτέρω υποβάθμισης τους επόμενους μήνες.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Κίκης Καζαμίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει να σημειωθεί οποιαδήποτε δυσλειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Υπολογίζεται ότι η κάθε μια από τις δύο μεγάλες τράπεζες, δηλαδή η Τράπεζα Κύπρου και η Μαρφίν Λαϊκή, θα απωλέσουν από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από τη μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων στο μισό.

Σε δηλώσεις μετά την επιστροφή του το απόγευμα από τις Βρυξέλλες, ο κ. Καζαμίας είπε ότι η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει στο δρόμο που έχει χαράξει με την κατάθεση νομοσχεδίων στη Βουλή για έγκριση, τα οποία επιτρέπουν στην κυβέρνηση να παράσχει στήριξη στις τράπεζες που θα επηρεασθούν από το κούρεμα του ελληνικού χρέους με στόχο την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε