Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

H πρώτη μεγάλη μάχη του Βενιζέλου στο πιο κρίσιμο Eurogroup

– Συναντήσεις με Γιούνκερ, Ρεν και Τόμσεν
– Γιούνκερ: “Αύριο θα ανακοινωθούν όλες οι αποφάσεις”
– Βενιζέλος: “Θα πετύχουμε τους στόχους μας”
– Στις Βρυξέλλες την Δευτέρα ο πρωθυπουργός
– Θα δει Ρομπάϊ και Μπαρόζο

Βάπτισμα του πυρός για τον Ευάγγελο Βενιζέλο που παίρνει μέρος στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup και θα πρέπει να πείσει τους Ευρωπαίους για την εκταμίευση της 5ης δόσης ύψους 12 δισ. 

“Η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα μπορούσαν να αποδεσμεύσουν έως τις αρχές Ιουλίου μέρος μόνο της επόμενης δόσης των δανείων των 12 δισ. ευρώ που έχουν υποσχεθεί κατ’ αρχήν προς την Ελλάδα, για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της”, δήλωσε ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς φθάνοντας στη σύνοδο. Η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι ότι “πρέπει προπάντων να εξευρεθεί χρηματοδότηση για το βραχυπρόθεσμο διάστημα” υπέρ της Ελλάδας, εκτίμησε ο υπουργός. Υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δυνατότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να βρεθούν τα λίγο λιγότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι αναγκαία έως τις αρχές του Ιουλίου”, πρόσθεσε.

Στο βαθμό που οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για να υλοποιήσουν ένα νέο σχέδιο για τη μακροπρόθεσμη βοήθεια προς την Ελλάδα, ο κ. Ρέιντερς περιέγραψε μια συμβιβαστική φόρμουλα σύμφωνα με την οποία οι δύο οικονομικοί υποστηρικτές θα καταβάλλουν το ήμισυ της δόσης αμέσως, και το υπόλοιπο αργότερα. “Δεν θα ήταν αδιανόητο το να χωρίσουμε” τη δόση, είπε επίσης μια διπλωματική πηγή.

Φτάνοντας στη συνεδρίαση  ο Ελληνας υπουργός οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος.”Μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους χάρη στις προσπάθειες του λαού και χάρη στη συνεργασία και τη στήριξη των εταίρων μας”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός οικονομικών είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Γιούνκερ, Ρεν και Τόμσεν ενώ ο κ. Γιούνκερ ανέλαβε να τον συστήσει στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν τη Δευτέρα καθώς, όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, οι συζητήσεις θα κρατήσουν δύο μέρες.

Ο γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε φτάνοντας στο Eurogroup είπε οτι η απόφαση για την καταβολή της 5ης δόσης δεν λαμβάνεται εδώ αλλά στην Αθήνα, υπονοώντας την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.
“Η Ελλάδα, είπε,  πρέπει να εκπληρώσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε να καταβληθεί εγκαίρως η επόμενη δόση. Η Ευρώπη θα κάνει αυτό που της αναλογεί. Θα εργαστούμε για να υπάρξει συμφωνία ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για να καταβληθεί η επόμενη δόση”.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Κ.Γιούνκερ μίλησε για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών τονίζοντας πως “η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. Θα μιλήσουμε απόψε για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών και το ερώτημα είναι πόσο μακρυά μπορεί και επιτρέπεται να φτάσει αυτή η συμμετοχή δεδομένου ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή της αξιολόγησης από τους οίκους αξιολόγησης είτε της Ελλάδας είτε ολόκληρης της Ευρωζώνης”.

Να αποφύγουμε την ανακήρυξη χρεοκοπίας

Ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας σε βελγική εφημερίδα είπε οτι κάθε προσπάθεια για συνεισφορά των ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης δεν πρέπει να προκαλέσει την ανακήρυξη χρεοκοπίας από τους οίκους αξιολόγησης.

“Πρέπει να βρούμε μία λύση που θα αποφεύγει ένα ελληνικό χρεοστάσιο και οποιαδήποτε μορφή αξιολόγησης από τους οίκους η οποία θα προκαλούσε αυτόματα την απόρριψη από την ΕΚΤ των ελληνικών εγγυήσεων,” ανέφερε και πρόσθεσε πως μελλοντικά ενδέχεται να γίνει απαραίτητη η επανεξέταση των επιτοκίων που πληρώνει η Ελλάδα για το πρώτο πακέτο βοήθειας. “Η ιδέα ήταν να τους δώσουμε ένα επιτόκιο που θα τους ενθάρρυνε να αυξήσουν τις προσπάθειες τους. Θα πρέπει να δούμε, εν καιρώ, αν μπορούμε να το αλλάξουμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί βασικό ζήτημα,” τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Συμπλήρωσε πως οποιαδήποτε νέα βοήθεια πρέπει να δώσει ελπίδα στους Έλληνες πως η οικονομία μπορεί να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης:

Κατά της ελληνικής πτώχευσης ο Βέλγος υπουργός οικονομικών

Βάπτισμα πυρός για Βενιζέλο

Το Spiegel κηδεύει το ευρώ – Φέρετρο με την ελληνική σημαία στο πρωτοσέλιδό του

Spiegel: Η Γερμανία “κατεβαίνει” με συμβιβαστική πρόταση για το πακέτο βοήθειας

Λονδίνο: Δεν θα δώσει παραπάνω λεφτά στην Ελλάδα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε