Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Handelsblatt: Χρόνος και χρήμα στην Ελλάδα!

Handelsblatt: Χρόνος και χρήμα στην Ελλάδα!

Περισσότερο χρόνο αλλά και νέα βοήθεια ύψους 16-20 δισ. ευρω προτίθεται να δώσει η ευρωζώνη στην Ελλάδα, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Handelsblatt.

Οι χώρες της ευρωζώνης προτίθενται να εγκρίνουν νέο δάνειο για την Ελλάδα ύψους 16 με 20 δισ. ευρώ, γράφει η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

«Το πρόσθετο δάνειο είναι αναπόφευκτο», λέει στην Handelsblatt υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν τα επιπρόσθετα κεφάλαια πιθανότατα στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθούν και από τη γερμανική Βουλή.

Το πρόσθετο δάνειο είναι αναγκαίο καθώς δεν επιτυγχάνεται ο συμπεφωνημένος στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4,5 % μέχρι το 2014. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί δυο χρόνια αργότερα, δηλαδή το 2016. Αυτό προκύπτει από το λεγόμενο «μνημόνιο κατανόησης», που έχουν επεξεργαστεί Ελλάδα και Τρόικα και το οποίο επικαλείται η γερμανική εφημερίδα.

Διαφωνίες υπάρχουν εντός της Τρόικας όσον αφορά το ερώτημα εάν μπορεί να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μέχρι το 2020. Η Κομισιόν εκτιμά ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί το 2022, ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει στη συμφωνηθείσα ημερομηνία του 2020.

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει το δημοσίευμα, η ευρωζώνη προτίθεται να μειώσει το βάρος του ελληνικού χρέους. Έτσι ενδέχεται να μειωθούν για άλλη μια φορά τα επιτόκια των υφιστάμενων δανείων αλλά και να επιμηκυνθεί εκ νέου η διάρκειά τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Handelsblatt, η ευρωζώνη δεν είναι διατεθειμένη να διαγράψει ελληνικό χρέος, θέμα που προσπάθησε ανεπιτυχώς να βάλει στο τραπέζι το ΔΝΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΝΤ: Ποια συμφωνία; Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται

SZ: υπάρχει συμφωνία για διετή παράταση στην Ελλάδα

Θρίλερ μέσα στη νύχτα – Επαφές Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη ως τα μεσάνυχτα…

Από την επόμενη εβδομάδα τρώμε τζάμπα!

Γερμανία: Δε συζητάμε νέο «κούρεμα» της Ελλάδας

Παραδέχεται δημοσίως ο Όλι Ρεν την επιμήκυνση

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε