Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Η Αλβανία θα σημειώσει οικονομική ανάπτυξη το 2010

Η Αλβανία θα σημειώσει οικονομική ανάπτυξη το 2010

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΔΝΤ η Αλβανία θα σημειώσει οικονομική ανάπτυξη 2,3% το 2010.

Ο οικονομολόγος του ευρωπαϊκού τμήματος πολιτικών και περιφερειακών μελετών, Γιόχαν Μάθισεν, δήλωσε στα Τίρανα, στη διάρκεια συνεδρίου για τις οικονομικές προοπτικές της περιοχής, ότι «Η Αλβανία είναι από τις λίγες χώρες στον κόσμο που σημείωσε οικονομική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του 2009, ενώ φέτος η ανάπτυξη προβλέπεται 2,3%».

Σύμφωνα με τον κ. Μάθισεν, η Αλβανία το 2011 θα σημειώσει ανάπτυξη ύψους 3,3%. Ο ίδιος συνέστησε στην αλβανική κυβέρνηση «προσοχή στις δημοσιονομικές πολιτικές».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η αλβανική κυβέρνηση, ο κ. Μάθισεν δήλωσε ότι «η διαχείριση των εισερχόμενων ροών των κεφαλαίων, απαιτεί ευέλικτες μακροοικονομικές πολιτικές και βελτίωση της αντοχής του χρηματοπιστωτικού τομέα και την ενίσχυση τις διασυνοριακής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας». Ο εμπειρογνώμονας του ΔΝΤ πρόσθεσε, επίσης, πως «η Αλβανία σε σύγκριση με άλλες χώρες της περιοχής επηρεάστηκε λιγότερο από την παγκόσμια οικονομική κρίση, διότι απέφυγε την υπερβολική ροή κεφαλαίων».

«Οι εισερχόμενες ροές των κεφαλαίων δημιούργησαν μακροοικονομική αδυναμία στον χρηματοπιστωτικό τομέα σε πολλές υπό ανάπτυξη χώρες της Ευρώπης, μεγαλύτερο έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών, ταχεία πιστωτική επέκταση, επιδείνωση των δημοσιονομικών θέσεων και αύξηση του επιπέδου του χρέους σε πολλές χώρες της περιοχής», δήλωσε ο κ. Μάθισεν.

   

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε