Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Η ΔΕΗ έδωσε ρεύμα σήμερα στο ΧΑ

Η ΔΕΗ έδωσε ρεύμα σήμερα στο ΧΑ

Εφτιαξε το κλίμα από τον δανεισμό και τις δηλώσεις Τρισέ

Το γεγονός ότι βρήκαμε και δανειστήκαμε – παρά το αλμυρό επιτόκιο-, η καλή επίδοση κρατικόχαρτων όπως ΔΕΗ και ΟΤΕ αλλά και οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαντ Κλωντ Τρισε περι καταλληλότητας των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης έφτιαξαν το κλίμα στο χρηματιστήριο με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να ενισχυθεί σε ποσοστό 1,67% στις 2.048 μονάδες με αξία συναλλαγών στα 201 εκατ. ευρώ.

Οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο ήταν τριπλάσιες σε σχέση με το ποσό που ζητήσαμε, κάτι που πριν μια εβδομάδα θα ήταν αδιανόητο, που σημαίνει ότι οι ξένες τράπεζες δεν φοβούνται να δανείσουν τη χώρα μας, αρκεί να παίρνουν καλά επιτόκια.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τη μετοχή της ΔΕΗ (+4,58%) και του ΟΠΑΠ (+4,32%) έδωσε ώθηση στο Γενικό Δείκτη αφού οι αναλυτές θεωρούν πως η πρώτη ευνοείται σε επίπεδο κερδών ebitda από τις περικοπές σε δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόμα αδείας και ο ΟΠΑΠ από την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει παράταση στο μονοπώλιο που έχει ο οργανισμός για τα τυχερά παιχνίδια στη χώρα (λήγει το 2020) ώστε να λάβει πρόσθετα έσοδα εντός του 2010.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Τράπεζας στη σημερινή συνέντευξη τύπου δήλωσε πως τα μέτρα της κυβέρνησης για τη δημοσιονομική εξυγίανση είναι κατάλληλα, ενώ χαρακτήρισε ως μη κατάλληλη την παροχή βοήθειας από το ΔΝΤ. Ο κ. Τρισέ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες και εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα κυμανθεί μεταξύ 0,4% – 1,2% το 2010 και το 2011 μεταξύ 0,5% – 2,5%.

Από τις 307 μετοχές που άλλαξαν χέρια, 91 ενισχύθηκαν, 87 υποχώρησαν και 129 παρέμειναν αμετάβλητες.

Αύριο, τελευταια ημέρα της εβδομάδος, το ΧΑ θα έχει τα μάτια του στραμμένα στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Αγγελα Μέρκελ και στις ανακοινώσεις σχετικά με τη μορφή στήριξης που θα παράσχει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στην Ελλάδα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε