Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Η ΔΕΗ το νέο ανοιχτό μέτωπο – Απειλούν με γενικό μπλακ αουτ

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η ΔΕΗ είναι το νέο «μέτωπο» που ανοίγει για την κυβέρνηση καθώς η τρόικα ζητά να πωληθούν μονάδες της Εταιρίας και οι συνδικαλιστές απειλούν με γενικό μπλακ άουτ διαρκείας.

Η τρόικα ασκεί εντονότατες πιέσεις στο οικονομικό επιτελείο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. «Πουλήστε μονάδες της ΔΕΗ» το μήνυμα που έστειλαν ήδη οι ελεγκτές, αλλά στις εντολές της τρόικας αντιδρούν οι συνδικαλιστές και προειδοποιούν με απεργίες διαρκείας και μπλακ αουτ σε όλη τη χώρα.

Το κλιμάκιο του ΔΝΤ, της Ε.Ε. Και της ΕΚΤ ζητά την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων ή την υιοθέτηση ρυθμίσεων, ισοδύναμου χαρακτήρα, όπως την εκχώρηση σε ιδιώτες ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας, το οποίο στη συνέχεια θα μεταπωλούν. Επίσης, ζητούν την αύξηση των τιμολογίων, που θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά ακόμη και κατά 40%!

Σύμφωνα με μελέτες, τα νοικοκυριά που καταναλώνουν έως και 1.000 κιλοβατώρες θα επιβαρυνθούν από 15% έως 40%, τα αγροτικά τιμολόγια κατά 60% και 7-8% στα βιομηχανικά τιμολόγια.

Τα αιτήματα της τρόικας έχουν ήδη σημάνει συναγερμό στις τάξεις των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και προειδοποιούν την κυβέρνηση να μη σκεφτεί καν την πρόταση γιατί θα βυθίσουν τη χώρα στο σκοτάδι. Χαρακτηριστικό το sms που έστειλε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τους να μην επιτρέψουν « στον κάθε αερητζή να θησαυρίζει σε βάρος της επιχείρησης και του ελληνικού δημοσίου» και ξεκαθαρίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.

«Σύντροφοι βουλευτές όταν πριν από 32 χρόνια μπήκα στο ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε τον κόσμο άκουγα τότε στις γιορτές νεολαίας που κάναμε πότε στη Νέα Σμύρνη πότε στη Νέα Φιλαδέλφεια πότε στου Ζωγράφου ένα πολύ ωραίο καταγγελτικό τραγούδι του Θωμα Μπακαλάκου για την αγροτιά που έλεγε: “Καημένη αγροτιά ας κερδοσκοπήσουν οι μεσάζοντες”.

Ελπίζω σύντροφοι βουλευτές 32 χρόνια μετά να μην το κάνετε επίκαιρο και στο χώρο της ενέργειας επιτρέποντας στον κάθε αερητζή να θησαυρίζει σε βάρος της επιχείρησης και του ελληνικού δημοσίου. Εμείς οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ούτε εργοστάσια πουλάμε ούτε ενέργεια στην τιμή κόστους στους αεριτζήδες.
Καθαρές κουβέντες. Σε όλα υπάρχουν όρια. Ο αγώνας μας δεν είναι για εμάς είναι για τον καταναλωτή και για αυτό θα φτάσουμε στα άκρα. Θα ματώσουμε», αναφέρει στο μήνυμά του ο πρόεδρος των συνδικαλιστών της ΔΕΗ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε