Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 31 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

“Η Ε.Ε. Χρειάζεται μια οικονομική κυβέρνηση”

“Η Ε.Ε. Χρειάζεται μια οικονομική κυβέρνηση”
(ΦΩΤΟ REUTERS)
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 09.02.2010 | 09:34
Πρώτη δημοσίευση: 09.02.2010 | 09:34


Τη σύσταση “οικονομικής κυβέρνησης” των 27, η οποία θα...

διευκολύνει τον συντονισμό των πολιτικών των χωρών-μελών της ΕΕ, πρότεινε ο πρόεδρος της Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι, λίγα 24ωρα πριν την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και την ώρα που η συζήτηση για τα οικονομικά προβλήματα της ευρωζώνης μεταφέρονται στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

Σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Ρομπάι υπογραμμίζεται πως “σήμερα οι επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ είναι, ο καθείς από την πλευρά του, υπεύθυνος για την οικονομική στρατηγική της κυβέρνησής του”. Στο μέλλον, όμως, “οφείλουν να στέκουν στο επίπεδο της ΕΕ”.

 

“Είτε αυτό το ονομάσουμε συντονισμό των πολιτικών, είτε οικονομική κυβέρνηση”, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι οι μόνοι που μπορούν να θέσουν σε εφαρμογή μία “κοινή στρατηγική, η οποία στόχο θα έχει να δημιουργήσει μεγαλύτερη ανάπτυξη και επιπλέον θέσεις εργασίας” τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου.

 

Οι προτάσεις του Χέρμαν βαν Ρομπάι πρόκειται να ανακοινωθούν στους 27 ηγέτες εν όψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες για την οικονομική κρίση.

 

“Οι τελευταίες εξελίξεις στην ζώνη του ευρώ υπογραμμίζουν την πιεστική αναγκαιότητα να ενισχυθεί η διακυβέρνησή μας” καταλήγει ο Βαν Ρομπάι.

 

Ο Βαν Ρομπέι, που στη σύνοδο της Πέμπτης θα κάνει -και τυπικά- την πρώτη του εμφάνιση στο τιμόνι της ΕΕ, προτείνει να περιορισθούν οι κοινοί στόχοι των 27, προκειμένου να επιτευχθούν οι αρχικοί στόχοι της Ένωσης, που αφορούν την ανταγωνιστικότητα και τη δυναμική ανάπτυξη.

 

Ο ίδιος προτείνει να υπάρξει απώτατο όριο μίας πενταετίας στους στόχους που θα ορισθούν για την “ατομική” κατάσταση κάθε χώρας, αντί να καθορισθούν οι ίδιοι στόχοι για όλα τα μέλη.    Διαδώστε αυτό το άρθρο