Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

“Η ΕΚΤ ή θα τυπώσει χρήμα ή θα τυπώσει… μνημόσυνα”

“Ή θα τυπώσουμε γερμανικές σημαίες καθώς η εξάρτησή μας από τη Γερμανία συνεχώς θα αυξάνει” λέει ο οικονομολόγος Γιάννης Τσαμουργκέλης.

Την ώρα που οι κερδοσκόποι σφυροκοπούν την ευρωζώνη όλος ο κόσμος εχει  στραμμένο το βλέμμα  του στην κρίσιμη σύνοδο Κορυφής στις 8 και 9 Δεκεμβρίου που θα γίνει στις Βρυξέλλες.
Ο χρόνος τελειώνει και πια είναι ξεκάθαρο πως έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν.

Όπως δήλωσεστο Newsit o καθηγητής Oικονομικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιάννης Τσαμουργκέλης  “έχουμε φτάσει πια στην καρδιά του προβλήματος της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κρίσης που είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτή τη στιγμή με τη δημοσιονομική διαχείρηση του χρέους από τη Γερμανία σημαίνει ότι οι φτωχές χώρες πρεπει να καλύπτουν τα χρέη τους και τις υποχρεώσεις τους από την προσφορά των πλουσίων γεγονός που δημιουργεί μεγάλες εξαρτήσεις και ταυτόχρονα δημιουργεί συνθήκες οικονομικής υστέρησης των φτωχών χωρών λόγω της πίεσης των εισοδημάτων και της ανεργίας. Η υπέρβαση αυτού του προβλήματος είναι να ακολουθηθούν κάποιες παράλληλες διαφορετικές νομισματικές πολιτικές με αύξηση της κυκλοφορίας του χρήματος και μείωση των επιτοκίων που θα βελτιώσει τις συνθήκες μέσα στις οποίες οι χώρες και ιδιαίτερα οι προβληματικές καλούνται να αντιμετωπίσουν την κρίση. Με ποια έννοια θα την βελτιώσουν; Με το γεγονός πως θα ακολουθήσουν επενδύσεις και κινήσεις επιχειρηματιών και θα προστεθούν θέσεις απασχόλησης και άρα οι κοινωνίες θα είναι πιο εύκολο να αλλάξουν και να αναδιαρθρωθούν μέσα σε ένα περιβάλλον ευμάρειας και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου παρά μέσα σε ένα περιβάλλον συνεχούε μείωσης και απαξίωσης του βιοτικού σου επιπέδου”

“Είναι απλό” καταλήγει ο καθηγητής “η επιλογή αυτή τη στιγμή είναι ή να τυπώσουμε χρήμα ή θα τυπώσουμε γερμανικές σημαίες καθώς ο βαθμός εξάρτησής μας από τη Γερμανία όλο και θα αυξάνει ή εάν βγούμε από το ευρώ όλοι θα πρέπει να τυπώσουμε μνημόσυνα γιατί θα περάσουμε σε μια μακρά περίοδο όχι απλά ανέχειας αλλά οικονομικής δυπραγίας και απραξίας και καταστροφής”.

Aκούστε τι δήλωσε στο NewsIt o καθηγητής Oικονομικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιάννης Τσαμουργκέλης…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

”Όλεθρος και πανικός θα ακολουθήσει τη διάλυση του ευρώ”

”Σκληρή χρεοκοπία της Ελλάδας μέσα στο 2012”

Καταπράσινες από τα κέρδη οι αγορές

Δυναμικό ”μπάσιμο” με 1 τρις ευρώ από την ΕΚΤ

”Η Μέρκελ θέλει να μας γεμίσει με αναβολικά”

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε