Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Η ΕΚΤ παίρνει μέτρα τον… Οκτώβριο! Πιθανή η μείωση επιτοκίων

ΦΩΤΟ REUTERS

Σαν να μην έχει πάρει… φωτιά η ευρωζώνη από την κρίση χρέους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πάρει μέτρα από τον Οκτώβριο και υπό την προϋπόθεση πως τα οικονομικά στοιχεία θα είναι απογοητευτικά!

Μεταξύ των μέτρων που θα λάβει η ΕΚΤ θα είναι η χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων – 12μηνης ή και μεγαλύτερης διάρκειας – στις εμπορικές τράπεζες, είπε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου, Λικ Κοέν, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μίας μείωσης των βασικών επιτοκίων της.

«Αν τα στοιχεία στις αρχές Οκτωβρίου δείξουν ότι τα πράγματα είναι χειρότερα από ότι προσδοκούσαμε, θα εξετάσουμε το είδος των αποφάσεων που θα πρέπει να πάρουμε», είπε ο Κοέν μιλώντας στο Bloomberg, στο περιθώριο των εργασιών της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο κ. Κοέν δήλωσε ότι μία μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ – σήμερα είναι 1,50%, έναντι 0,0% – 0,25% στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία και 0,5% στη Βρετανία – “σίγουρα δεν θα βοηθούσε” στη μείωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων.

Αναφερόμενος στη χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων από τη Φρανκφούρτη στις εμπορικές τράπεζες, σημείωσε: “Μπορούμε να το κάνουμε αυτό, όταν αισθανόμαστε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη – δεν νομίζω αυτή τη στιγμή, αλλά μπορεί σε δύο εβδομάδες”.

Το επόμενο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 6 Οκτωβρίου. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και τραπεζίτες βρίσκονται υπό πίεση, από τους ομολόγους τους από τον υπόλοιπο κόσμο για την αδυναμία τους να περιορίσουν την κρίση χρέους, η οποία έχει αυξήσει την ανησυχία ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο χείλος μίας νέας ύφεσης.

Πολλά μέλη της G 20, η οποία συνεδριάζει στην Ουάσιγκτον, άσκησαν πίεση στους αξιωματούχους της Ευρωζώνης να εγκρίνουν την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως αποφάσισαν τον Ιούλιο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ιαπωνίας κ. Γιουν Αζούμι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κρύβει» χρέος 5 τρισ. η Γερμανία!

Ο φόβος για παγκόσμιο “κραχ” και τα τρία σενάρια για την Ελλάδα

Η BRICS έρχεται να σώσει την ευρωζώνη

G20: Υποσχέσεις για συντονισμένη δράση κατά της κρίσης

Κίνδυνος επέκτασης της κρίσης στις αναπτυσσόμενες χώρες

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε