Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ 28 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Η ΕΚΤ θα αρχίσει και πάλι να δανείζει φθηνά τις ελληνικές τράπεζες!

Η ΕΚΤ θα αρχίσει και πάλι να δανείζει φθηνά τις ελληνικές τράπεζες!
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 19.12.2012 | 15:36

Αίρεται ο αποκλεισμός των ελληνικών τραπεζών από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's θα δέχεται και πάλι ως ενέχυρο ομόλογα εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης.

Η εξέλιξη αυτή πρακτικά σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν και πάλι πρόσβαση στον φθηνότερο δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εγκαταλείποντας έτσι τον "ακριβότερο μηχανισμό ρευστότητας" ELA που λειτουργούσε στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Υπολογίζεται ότι το επιτόκιο δανεισμού για τις τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι χαμηλότερο κατά περίπου 2% σε σχέση με εκείνο του μηχανισμού ΕLA. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι ανοίγει το δρόμο στις τράπεζες να αυξήσουν τις χορηγήσεις τους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στο μεταξύ η αναβάθμιση προκάλεσε κλίμα ευφορίας και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί στη δευτερογενή αγορά στο 11,75% και το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στο 10,32%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γενικός... δερβέναγας η ΕΚΤ στις τράπεζες της ευρωζώνης!


   Διαδώστε αυτό το άρθρο