Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

“Η Ελλάδα δεν θα γίνει Lehman Βrothers της Ευρώπης”

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να εξελιχθεί η…

χρεοκοπία ενός κράτους της ευρωζώνης σε μια νέα περίπτωση Lehman Βrothers». Αυτό τονίζει ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Der Spiegel». «Η διαφορά της Ελλάδας από άλλες χώρες που χρεοκόπησαν είναι ότι όλες οι υποχρεώσεις της έχουν να κάνουν με το ευρώ και ενδεχόμενη χρεοκοπία της θα είχε επιπτώσεις που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε. Η Ελλάδα ως σύστημα είναι ανάλογη με μια μεγάλη τράπεζα», προσθέτει.

 

Απευθυνόμενος στο εσωτερικό μέτωπο στη Γερμανία ο υπ. Οικονομικών επισημαίνει ότι δεν πρέπει να δίνεται τροφή στο φτηνό λαϊκισμό. «Πρώτον, ο καθένας που επισκέπτεται την Ελλάδα γνωρίζει ότι το εκεί επίπεδο ζωής δεν είναι υψηλότερο από της Γερμανίας. Δεύτερον, η Ελλάδα καλείται να καταβάλει για την ευρωπαϊκή βοήθεια υψηλό τίμημα». Σημειώνει δε ότι «βοηθάμε την Ελλάδα για την περίπτωση που η κυβέρνησή της εξακολουθήσει, να είναι θύμα της διεθνούς κερδοσκοπίας».

 

Ο κ. Σόιμπλε σημειώνει ότι «στην Ελλάδα πάντοτε υπήρχαν προβλήματα με τους αριθμούς και μπορεί να αναρωτηθεί κανείς αν η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία έπρεπε να το είχε παρατηρήσει νωρίτερα». Για τη γερμανική βοήθεια, θεωρεί ότι το Βερολίνο δεν θα χρειαστεί να καταρτίσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ωστόσο όπως δήλωσε «θα φέρουμε νόμο για τον οποίο θα αποφασίσει η Βουλή».

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε