Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Η Ελλάδα είναι όπως μια μόλυνση στο πόδι!

Η Ελλάδα είναι όπως μια μόλυνση στο πόδι!

”Είναι μικρή η μόλυνση, αλλά εάν δεν της δώσεις την απαραίτητη προσοχή, μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο σου το πόδι και μετά σε όλα σου τα ζωτικά όργανα”.

Οι εκπληκτικές αυτές δηλώσεις ανήκουν στον Mohamed El-Erian, ”αφεντικό” της Pimco, δηλαδή της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του η Ελλάδα είναι στα πρόθυρα κοινωνικής έκρηξης μεταδοτικής και για τον υπόλοιπο κόσμο.
Ο ίδιος προβλέπει πως η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα αποχωρήσει από το ευρώ.
Διαβάστε τις απόψεις του Mohamed El-Erian.

“Η Ελλάδα είναι όπως μια μόλυνση στο πόδι. Είναι μικρή, αλλά εάν δεν της δώσεις την απαραίτητη προσοχή, μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο σου το πόδι και μετά σε όλα σου τα ζωτικά όργανα.

Το πρόβλημα της Ελλάδας πρέπει να διευθετηθεί. Η Ευρώπη ακόμη δεν το έχει αντιμετωπίσει. Αυτό που η Ευρώπη επιχειρεί να κάνει, είναι να αγοράσει χρόνο. Αλλά πλέον η κατάσταση έχει καταστεί εξαιρετικά σοβαρή, αφού οι Έλληνες πολίτες υποφέρουν, αφού η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 24% και δεν βλέπουν φως στο τούνελ.

Οι Έλληνες έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια μέσα στη λιτότητα χωρίς αντίκρυσμα. Και τι θα συμβεί μετά; Η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με την πλήρη οικονομική, πολιτική και κοινωνική απόρριψη. Η οικονομία θα “εκραγεί”, η εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα θα χαθεί και η κοινωνική αναταραχή θα ξεσπάσει.

Αυτή είναι η κατάσταση της Ελλάδας σήμερα. Είναι μια πραγματικά ασταθής κατάσταση. Και εάν δεν προσέξουμε, ο έλεγχος θα χαθεί. Η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη, με σοβαρό αντίκτυπο για το σύνολο της Ευρώπης. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα είναι σημαντική, παρά το γεγονός πως η οικονομία της είναι εξαιρετικά μικρή.

Είμαι πραγματικά ανήσυχος. Οι άνθρωποι δεν έχουν αντιληφθεί τι θα συμβεί, όταν η κοινωνία απορρίψει το σύστημα. Αυτό συνέβη στην Αργεντινή, όπου όλα βρέθηκαν εκτός ελέγχου πολύ γρήγορα.

Η απόφαση είναι πολύ απλή. Οι Ευρωπαίοι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο δρόμους:

– Είτε αποφασίζουν πως θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ και επομένως υπογράφουν τσεκ για πολύ καιρό

– Είτε βρίσκουν έναν τρόπο να την ωθήσουν εκτός ευρώ

Το πιο πιθανό σενάριο της Pimco είναι πως η Ευρωζώνη θα επιβιώσει. Αλλά το σημαντικότερο είναι πως θα συρρικνωθεί. Δεν θα είναι η Ευρωζώνη των 17, αλλά η Ευρωζώνη των 14-16 χωρών, με την Ελλάδα να είναι η πρώτη που αποχωρεί”.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε