Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Η Ελλάδα εργάζεται σκληρά-Θα πάρει περισσότερο χρόνο

Η Ελλάδα εργάζεται σκληρά-Θα πάρει περισσότερο χρόνο

”Η τελική, απόφαση για το αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ θα ληφθεί στην Καγκελαρία.Αυτός που θα τη λάβει δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από καμία τρόικα”.

Η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ αναμένει ότι θα παραχωρηθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, προκειμένου αυτή να εφαρμόσει τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις.

Σε συνέντευξή της προς την εφημερίδα Rheinische Post του Ντίσελντορφ, η αυστριακή υπουργός παρατηρεί ότι «η Ελλάδα εργάζεται σκληρά» για τη βελτίωση της κατάστασής της.
«Είναι σαφές ότι έχει τη βούληση», λέει χαρακτηριστικά η Μαρία Φέκτερ, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι η επιστροφή της χώρας στο δρόμο της δημοσιονομικής τάξης και της σταθερής οικονομίας.
«Οι πρώτες ενδείξεις προόδου σημειώνονται ήδη και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, στο πεδίο των εξαγωγών εξαιτίας της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας», επισημαίνει η συντηρητική υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι «όσο η Ελλάδα επιμένει σε αυτόν τον δρόμο θα έχει το δικαίωμα να γίνεται δέκτης της αλληλεγγύης των χωρών της ευρωζώνης».

Η Μαρία Φέκτερ απορρίπτει το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ζώνη του κοινού νομίσματος.
«Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα έλυνε το πρόβλημα, αλλά, αντίθετα, θα το επιδείνωνε», καθώς σε αυτή την περίπτωση η χώρα θα χρειαζόταν για περισσότερο χρονικό διάστημα την βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων της.
«Γεγονός είναι ότι η έξοδος της Ελλάδας θα ήταν ασύγκριτα ακριβότερη από τον δρόμο που διανύουμε τώρα», τόνισε η αυστριακή υπουργός Οικονομικών.

Στο χέρι της Μέρκελ η λύση του προβλήματος

Οι επισημάνσεις της Μαρίας Φέκτερ αλλά και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ευρωζώνης επιβεβαιώνουν ότι στην Ευρώπη αναζητείται πολιτική λύση για το ελληνικό πρόβλημα με στόχο της διατήρηση της Ελλάδας στην ζώνη του κοινού νομίσματος.
Με δεδομένο ότι η Αθήνα δεν έχει εκπληρώσει ούτε κατά προσέγγιση τα συμπεφωνημένα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, αναλυτές εκτιμούν ότι η έκθεση της Τρόικας θα διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να λύνει τα χέρια των ηγετών της ευρωζώνης προκειμένου αυτοί να δώσουν στις 19 Οκτωβρίου το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ.

Σε σχόλιο του στην online εκδοχή του Der Spiegel o Κρίστιαν Ρίκενς επιρρίπτει στους ευρωπαίους ηγέτες και κυρίως στην καγκελάριο Μέρκελ ότι κρύβονται πίσω από την έκθεση της Τρόικα για να μην παραδεχθούν την αλήθεια στην κοινή γνώμη.
«Επειδή όμως θα πρέπει να ληφθούν αντιδημοφιλείς αποφάσεις, είναι βολικό να φορτώνονται όλα σε ανεξάρτητες επιτροπές, χωρίς την κρίση των οποίων δεν μπορεί, υποτίθεται, να αποφασιστεί τίποτα. Η τελική, απόφαση για το αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ θα ληφθεί στην Καγκελαρία. Αυτός που θα τη λάβει δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από καμία τρόικα», παρατηρεί ο Κρίστιαν Ρίκενς.

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε