Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Η Ελλάδα γκρεμίζει το ευρώ – Νέο χαμηλό για το ΧΑ

Η Ελλάδα γκρεμίζει το ευρώ – Νέο χαμηλό για το ΧΑ

Η ρευστή πολιτική κατάσταση και τα νέα ιστορικά ρεκόρ που καταγράφουν τα spreads και τα CDS οδήγησαν το ΧΑ σε πτώση 2,81%!

Σε νέα χαμηλά έτους υποχώρησε η χρηματιστηριακή αγορά, κλείνοντας πάντως πάνω από τα ψυχολογικά επίπεδα των 1.200 μονάδων, κάτω από τα οποία είχε υποχωρήσει ενδοσυνεδριακά.

Η ρευστή πολιτική κατάσταση και τα νέα ιστορικά ρεκόρ που καταγράφουν τα spreads και τα CDS οδήγησαν τους επενδυτές σε νέες σημαντικές ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών να καταγράψουν νέες ισχυρές απώλειες για δεύτερη συνεδρίαση.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.208,09 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 2,81%. Ενδοσυνεδριακά υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 1.200 μονάδων, καταγράφοντας κατώτερη τιμή στις 1.197,28 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες έως 3,68%, οι οποίες περιορίσθηκαν προς το τέλος των συναλλαγών.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 85,329 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,87%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε ποσοστό 3,08% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 2,14 %.

Η αγορά ομολόγων δέχτηκε ισχυρότατες πιέσεις εξαιτίας της ρευστής κατάστασης στην Ελλάδα και τις ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. Τα ασφάλιστρα κινδύνου έφτασαν στο… θεό και πιο συγκεκριμένα η απόδοση των CDS (διάρκειας πέντε ετών) έχει ξεπεράσει το 19%, (1920 μονάδες βάσης) χωρίς όμως να γίνονται πράξεις.

Το κλίμα αυτό επηρέασε αρνητικά και το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται έναντι του δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Το απόγευμα το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,4151 δολάρια από το επίπεδο των 1,4181 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,4088 δολάρια.

 
Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε