Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει εργοτάξιο τεχνολογίας

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει εργοτάξιο τεχνολογίας

Με το σύνθημα ”η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα εργοτάξιο τεχνολογίας, να γίνει με λίγα λόγια μία Σίλικον Βάλεϊ για την Ευρώπη” η χώρα μας συμμετέχει δυνατά στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών CeBIT 2013 στο Ανόβερο.

Τον στρατηγικό στόχο της προώθησης των νέων τεχνολογιών ως βασικού μοχλού για την υπέρβαση της κρίσης στην Ελλάδα θέλει να υπογραμμίσει η ιδιαίτερα δυναμική ελληνική παρουσία στην CeBIT 2013 στο Ανόβερο.
Αυτό καταδεικνύει η στήριξη της φετινής συμμετοχής από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών και Δικτύων.
Η Ελλάδα είναι παρούσα με εθνικό περίπτερο που συστεγάζει 30 επιχειρήσεις, φορείς του κλάδου υψηλής τεχνολογίας και οργανισμούς.
Για τη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής συνεργάστηκαν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και η ΔΕΘ – Helexpo. Ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Αναστάσιος Τζήκας δίνει το στίγμα της ελληνικής παρουσίας στη φετινή CeBIT, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του ανθρώπινου δυναμικού.

«Silicon Valley της Ευρώπης»

Όπως υπογράμμισε, «το σύνθημα που θέλουμε να δώσουμε φέτος από το εθνικό περίπτερο είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα εργοτάξιο τεχνολογίας, να γίνει με λίγα λόγια μία Σίλικον Βάλεϊ για την Ευρώπη κι αυτό δεν είναι μόνο μία ατάκα. Πραγματικά το πιστεύουμε κι έχουμε το δυναμικό. Απλώς πρέπει να το στοχεύσουμε και να το κάνουμε στρατηγική επιλογή για τη χώρα».

Σύμφωνα με τον κ. Τζήκα, η ελληνική παρουσία στην φετινή CeBIT συγκεντρώνει έντονο ενδιαφέρον από πλευράς ξένων, αλλά και Ελλήνων επιχειρηματιών. Το πρόγραμμα στο ελληνικό περίπτερο περιλάμβανε μεταξύ άλλων ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από εκπροσώπους των επιχειρήσεων. Ανάμεσά τους η Intrasoft, θυγατρική της Intracom, η οποία προσφέρει μία πλειάδα υπηρεσιών πληροφορικής και αποτελεί πρότυπο εξωστρέφειας. Με έδρα στο Λουξεμβούργο και παρουσία σε 14 χώρες, δείχνει να έχει κατορθώσει αυτό που αποτελεί ζητούμενο για τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου.

Ελληνική καινοτομία

Ο Λεωνίδας Αθανασίου, διευθυντής στρατηγικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης της Intrasoft μιλά για τη συνταγή της επιτυχίας στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον. «Νομίζω ότι κλειδί σε αυτό είναι να προσπαθείς συνεχώς, να προσπαθείς να καταλάβεις τις νέες αγορές, να κάνεις καλές συνεργασίες και βέβαια να έχεις κάτι να πεις, κάτι να δώσεις».

Αξιοπρόσεκτη ήταν και η παρουσίαση της MLS με έδρα στη Θεσσαλονίκη. Στο ενεργητικό της εταιρίας καταγράφεται η κατασκευή του πρώτου ελληνικού android smartphone και πολλές καινοτόμες λύσεις. Ο Χαλέτ Νταμπάμπνε, διευθυντής εξωτερικών πωλήσεων της MLS μιλά για μία εξ αυτών:

«Είχαμε την ιδέα να παντρέψουμε την αναγνώριση φωνής με το navigation (πλοήγηση). Αυτό ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία, δεν υπήρχε κανείς άλλος σε όλον τον κόσμο που να μπόρεσε να σκεφτεί κάτι τέτοιο. Ό,τι ήρθε μετά, από όλες τις μεγάλες εταιρίες του κόσμου, ήταν μετά από εμάς». Όπως είπε ο κ. Νταμπάμπνε, η κάμψη του τζίρου της στην ελληνική αγορά ωθεί την εταιρία σε επιχειρηματικό άνοιγμα στο εξωτερικό, ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι επιδίωξή της είναι να μεταφέρει την παραγωγή των προϊόντων της -η οποία γίνεται σήμερα στην Κίνα- εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

Στο πεδίο της καινοτομίας, διακρίνεται ιδιαίτερα και η Intelen, η οποία σχεδιάζει πρωτοποριακές τεχνολογικές λύσεις στον τομέα της ενεργειακής πληροφορικής. Η εταιρία προσφέρει μεταξύ άλλων αμφίδρομες ψηφιακές υπηρεσίες διαχείρισης της ενεργειακής ζήτησης. Αυτές στοχεύουν να αλλάξουν την ενεργειακή συμπεριφορά των καταναλωτών, ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια. Μάλιστα, η Intelen συμμετείχε ανεξάρτητα σε διαγωνιστικό τμήμα της CeΒΙΤ 2013, έχοντας επιλεγεί από τους διοργανωτές μεταξύ των 50 πιο καινοτόμων εταιριών του κόσμου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο επιχειρηματικής ανάπτυξης (VP Business Development) Θανάση Παναγούλα.

Πρώτα «δειλά βήματα»

Η περσινή παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στην CeBIT επικεντρώθηκε κυρίως σε διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας με εταιρίες του εξωτερικού. Φέτος, ξεκίνησαν να γίνονται κάποια «δειλά βήματα», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζήκας. Η CeBIT αποτελεί εξάλλου πλατφόρμα συνάντησης για τις επιχειρήσεις του κλάδου της πληροφορικής και των επικοινωνιών διεθνώς. Ένα παράδειγμα τέτοιων επαφών αποτελεί η σημερινή συνάντηση μελών του ΣΕΠΕ με εκπροσώπους του αντίστοιχου γερμανικού συνδέσμου BITKOM.

Η πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων προς τη διεθνή αγορά ξεκινά τώρα, με πρώτο στόχο τη γερμανική αγορά, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ προτείνοντας ένα πιθανό μοντέλο συνεργασίας. «Η ιδέα», είπε, «είναι να μπορέσουμε να συνεργαστούμε με γερμανικές εταιρίες, οι οποίες να κάνουν outsourcing και υπεργολαβίες στην Ελλάδα. Δηλαδή οι ανάγκες που έχουν οι γερμανικές εταιρίες για ανθρώπους να καλυφθεί σε συνεργασία με ελληνικές εταιρίες, χωρίς οι άνθρωποι να φεύγουν από την Ελλάδα».

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε