Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της G20

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της G20

Η κρίση στην Ελλάδα “καυτό” θέμα για τους G20 που συνεδρίασαν στην Ουάσινγκτον. “Αν το σπίτι του γείτονά σου έχει πιάσει φωτιά καλύτερα να τη σβήσεις γιατί θα έρθει και στο δικό σου” τόνισε ο ιταλός υπουργός Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρως Καν και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Όλι Ρεν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ. Συνάντηση μεταξύ Παπακωνσταντίνου και Στρος Καν την Κυριακή, ενώ το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα ξεκινά τώρα, καθώς “η ΕΕ δεν είναι μέλος του”.

Οι G20 ανακοίνωσαν ότι έχει εξασφαλιστεί μία καλύτερη οικονομική ανάκαμψη ωστόσο, προειδοποίησαν κατά της υπερβολικής αυτοπεποίθησης καθώς η κρίση χρέους της Ελλάδας έθεσε στο επίκεντρο την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών.

Αν και η Ελλάδα δεν ήταν επίσημα στην ημερήσια διάταξη, ήταν ένα καυτό θέμα τόσο στην G20 όσο και στο περιθώριο, όπου οι αξιωματούχοι συναθροίστηκαν πίσω από τη βοήθεια που αναμένεται να φθάσει τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ, δυνητικά το μεγαλύτερο ποτέ σχέδιο διάσωσης μιας χώρας.

Οι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν πως δεν θα επιτρέψουν σε προβλήματα χρεών να μολύνουν και να απειλήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την παγκόσμια οικονομία. “Αν το σπίτι του γείτονά σου πιάσει φωτιά, ακόμη κι αν είναι ένα μικρό σπίτι και, ίσως, το φταίξιμο είναι του γείτονά σου, θα ήταν καλύτερα να μην αγνοήσεις τη φωτιά”, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι.  “Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις έναν πυροσβεστήρα. αν έχεις, και εμείς τον έχουμε. Διαφορετικά η φωτιά θα φθάσει και το σπίτι σου, ακόμη κι αν είναι ένα όμορφο και μεγάλο σπίτι”.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, δήλωσε πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να ολοκληρώσουν την εργασία τους σε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα έως τις αρχές Μαΐου

Ως προς τις άλλες εξελίξεις στη G20, η πιο οξεία διαίρεση εμφανίστηκε σε πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να επιβληθεί φόρος στις τράπεζες έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να μην πληρώνουν το λογαριασμό για δαπανηρά σχέδια διάσωσης –πρόταση που τελικά δεν εγκρίθηκε.

Διαβάστε επίσης : Πρώτο αίτημα ΔΝΤ: Κατάργηση του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε