Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής G8

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής G8

Στο Camp David “παίζεται” η παγκόσμια πολιτική με τους ισχυρούς του πλανήτη να ψάχνουν για απαντήσεις στην κρίση.

Όλα δείχνουν πως η σύνοδος κορυφής της ομάδας των G8 θα είναι γεμάτη από ιδιαιτερότητες.
Ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ θα κάνει τα πρώτα του βήματα στη διεθνή πολιτική σκηνή.
Το αίτημα για περισσότερη ανάπτυξη και η κρίση στην Ελλάδα θα επαναλαμβάνονται αφού υπάρχουν έτοιμες και σχετικές ανακοινώσεις μάλιστα.

”Ο Ολάντ στο Camp David, όπως και στο Βερολίνο, θα βρεθεί στο επίκεντρο πιέσεων προς την κατεύθυνση να μην κάνει κάτι που να οδηγήσει στην διάλυση του δημοσιονομικού συμφώνου” υποστηρίζει ο Στιούαρτ Πάτρικ, εμπειρογνώμων διεθνούς πολιτικής στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Ουάσιγκτον.

Από τη Ρωσία δεν αναμένεται ο επανεκλεγείς πρόεδρος Πούτιν, αλλά στη θεση του ο πρωθυπουργός Μεντβιέντεφ, με τον οποίο αντάλλαξαν και πάλι τα αξιώματα.
Μια ατυχής κατάσταση, καθώς οι Ρώσοι θεωρούνται ως ο πέμπτος τροχός στην ομάδα των 8. ”Χωρίς τη Ρωσία”, υποστηρίζει ο Πάτρικ, ”η ομάδα των 7 αντιπροσωπεύει μια ομοίως σκεπτόμενη κοινότητα παγιωμένων δημοκρατιών, που πιστεύουν στα ανθρώπινα δικαιώματα και που σε γενικές γραμμές μοιράζονται τις ίδιες απόψεις για την παγκόσμια οικονομία”.
Αντίθετα η Ρωσία υπό τον Πούτιν οδηγείται προς μια αυταρχική πολιτική κατεύθυνση και δεν θεωρείται αξιόπιστος σύμμαχος σε ευαίσθητα προβλήματα. Απόδειξη, η Συρία και το Ιράν.

Πολλοί αναλυτές αναρωτιούνται ποιο είναι το νόημα των συναντήσεων.
Οι 8 χώρες αντιπροσωπεύουν το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού και τα 2/3 της παγκόσμιας οικονομικής απόδοσης.
Αποτελούν μια χαλαρή ένωση κρατών, χωρίς σταθερές οργανωτικές δομές, χωρίς χρηματοδότηση ή κανόνες.
Η ομάδα των 8 δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’70 μέσα στην πετρελαϊκή κρίση ως φόρουμ συντονισμού οικονομικών και εμπορικών θεμάτων.
Σήμερα αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα, αν και πλέον η ομάδα των 20 θεωρείται το πιο ισχυρό φόρουμ, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ διαθέτει και μηχανισμό επιβολής κυρώσεων.

Κατά τον Μπρους Τζόουνς, εμπειρογνώμονα στο Ινστιτούτο Brookings, τα γεγονότα με την «Αραβική Άνοιξη» διέσωσαν τους G8 και δεν αποκλείεται μελλοντικά να διευρυνθεί το σχήμα αναλόγως των θεμάτων της διεθνούς πολιτικής, όπως είχε γίνει τον περασμένο Απρίλιο με τη συμμετοχή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών εξ αιτίας των γεγονότων στη Συρία.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει προσκαλέσει κι αυτή τη φορά αρχηγούς κρατών από την Αφρική για να συμμετάσχουν στη συζήτηση γύρω από το επισιτιστικό πρόβλημα των χωρών τους.
Πάντως, παρά τα αδύνατα σημεία οι συναντήσεις των 8 αποτελούν και μια ευκαιρία διμερών επαφών σε ένα άνετο κλίμα και χωρίς την πίεση για επιτυχία.

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης :

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε