Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Η Ελβετία μελετά σχέδιο για αυστηρότερους τους όρους στις καταθέσεις ξένων

Η υπουργός Οικονομικών Έβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ. REUTERS

Οι ελβετικές αρχές έχουν εμπλακεί σε αρκετές διενέξεις με τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας για ζητήματα που άπτονται της φοροδιαφυγής.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας έκανε γνωστό σήμερα ότι σχεδιάζει να υιοθετήσει μια στρατηγική με στόχο στις τράπεζες της Ελβετίας να κατατίθεται στο ορατό μέλλον μόνον “καθαρό χρήμα”, δυσχεραίνοντας έτσι τους φοροφυγάδες, ανά τον πλανήτη, να καταθέτουν στο μέλλον τα κεφάλαιά τους σε μεγάλες ελβετικές τράπεζες.

    Οι ελβετικές αρχές έχουν εμπλακεί σε αρκετές διενέξεις με τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας για ζητήματα που άπτονται της φοροδιαφυγής.

    Ειδικά στη διένεξη με την Ουάσινγκτον, η Βέρνη είναι αποδέκτης αιτιάσεων της Ουάσινγκτον, για 11 τράπεζες της Ελβετίας, που έχουν δεχθεί ως καταθέσεις σημαντικά αφορολόγητα ποσά Αμερικανών πολιτών, σχολίασε σήμερα μια κυβερνητική πηγή.

    Η ίδια πηγή διευκρίνισε συγχρόνως ότι τίθεται σε ισχύ σύντομα η τραπεζική συμφωνία που συνήφθη με το Βερολίνο, όπως και αυτή με το Λονδίνο.

    Προβλέπεται να θεσπιστούν νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες τα ελβετικά πιστωτικά ιδρύματα θα υποχρεώνονται να λάβουν μέτρα ανάσχεσης των εισροών από αφορολόγητα κεφάλαια, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στη Βέρνη, που έθεσε ως χρονικό ορόσημο για το νέο νομοθετικό πλαίσιο “τον Σεπτέμβριο”.

    Η υπουργός Οικονομικών Έβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ ανέφερε ότι οι τραπεζίτες στην Ελβετία πιθανότατα σύντομα θα είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να απαιτούν οι καταθέτες να υποβάλλουν ‘υπεύθυνη δήλωση’ ότι τα κεφάλαιά τους έχουν ήδη φορολογηθεί στις πατρίδες τους.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε