Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Η Ευρώπη απαιτεί Ευρωομόλογο – Επίσημη πρόταση από τον πρόεδρο του Eurogroup και τον Υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας

Η Ευρώπη απαιτεί Ευρωομόλογο – Επίσημη πρόταση από τον πρόεδρο του Eurogroup και τον Υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας
Θέλει να πει το ΝΑΙ και ο γερμανός υπουργός οικονομικών αλλά το εκφράζει με ένα ”ψόφιο” όχι την ώρα που ανεβαίνουν ακόμα και τα γερμανικά spread !
 

Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι παρουσίασαν σήμερα, με κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα Financial Times, σχέδιο για την άμεση δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους που θα μπορεί να εκδίδει ευρωπαϊκά ομόλογα έως το ποσό που αντιστοιχεί στο 40% του ΑΕΠ της Ε.Ε και κάθε χώρας μέλους της.
 
Στόχος του σχεδίου είναι να αποτελέσει απάντηση στη σημερινή κρίση χρέους της Ε.Ε, ή αλλιώς να γεννηθεί ένα ”σκιάχτρο” που θα τρομάζει τις αγορές και τους κερδοσκόπους που σπεύδουν να επωφεληθούν.
 
Ωστόσο, η Γερμανία που δείχνει εγκλωβισμένη στο ρόλο του ”μπαμπούλα” θέλει να εμφανίζεται αρνητική στην έκδοση κοινά εγγυημένων ευρωομολόγων, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στους Financial Times, που τον ανακήρυξαν ως τον καλύτερο ευρωπαίο υπουργό οικοινομικών για το 2010.
 
Προσέξτε πόσο ”τυρανάει” τα λόγια του ο κ. Σόιμπλε, για να συμφωνήσει με το σχέδιο αλλά να εμφανίζεται πως διαφωνεί : “εφόσον η αρμοδιότητα για τη δημοσιονομική πολιτική εναπόκειται σε κάθε χώρα της ΕΕ, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι υπάρχουν τα κίνητρα και οι κυρώσεις των αγορών, ώστε οι Κυβερνήσεις να αποφεύγουν την επανάληψη του εύκολου δανεισμού των προηγούμενων ετών, ο οποίος οδήγησε στην κρίση χρέους. Αν μας δοθούν λίγοι μήνες για να δουλέψουμε σε αυτό το ενδεχόμενο στη Γερμανία, και αν υπάρχει η ελπίδα ότι θα συμφωνήσουν και άλλες χώρες, θα έβλεπα μία ευκαιρία”.
 
Η έστω και καθυστερημένη αλλαγή στάσης της Γερμανίας, γίνεται γιατί αντιλαμβάνονται πλεον πως δεν είναι δυνατό η Ευρώπη να ”πνίγεται” από κρίση χρέους και οι Γερμανοί να μείνουν ”στεγνοί”.
 
Μάλιστα τρανότερη απόδειξη δεν υπάρχει από το γεγονός πως σήμερα ανέβηκε ακόμα και το θεωρούμενο ως τσιμεντωμένο, spread των γερμανικών ομολόγων.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε