Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Η Fitch υποβάθμισε την Καταλονία και άλλες 4 ισπανικές περιφέρειες

Την ώρα που η Ισπανία προσπαθεί με νύχια και με δόντια να βγει από την οικονομική κρίση, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα πέντε περιφερειών.

Και αυτό γιατί έκρινε ότι “έχει πάρα πολύ αυξηθεί το χρέος τους, κατά τα τελευταία χρόνια”.

Ο υψηλός βαθμός αυτονόμησης 17 ισπανικών περιφερειών αποτελεί πηγή ανησυχίας για τις χρηματαγορές, οι οποίες φοβούνται μήπως το χρέος τους τελικά αποδυναμώσει την προσπάθεια της κεντρικής κυβέρνησης, ώστε το συνολικό δημόσιο έλλειμμα στο τέλος του 2011 να μην υπερβαίνει το 6% του ΑΕΠ, αυτό δε που περιλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός να μην ξεπερνά το 4,8% του ΑΕΠ.

Αυτό αποτελεί έναν ενδιάμεσο στόχο, στην προοπτική να καταστεί εφικτό μέσα στο 2013 το δημόσιο έλλειμμα, που περιλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός, να αντιπροσωπεύει μόνον το 3% του ΑΕΠ, όπως επιτάσσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η πιστοληπτική ικανότητα της Καταλονίας υποβαθμίστηκε στο Α-, από Α, της Ανδαλουσίας υποβαθμίστηκε σε Α+,από ΑΑ-, των Καναρίων υποβαθμίστηκε σε Α+,από AA-, της περιφέρειας της Βαλένθιας υποβαθμίστηκε σε A-,από Α και της Μούρθιας υποβαθμίστηκε στο Α, από ΑΑ-.

Παράλληλα η προοπτική για τις τοπικές οικονομίες, από “σταθερή”, μετατρέπεται σε “αρνητική”.

Ο οίκος Fitch προβλέπει, τέλος, ότι λόγω του εύθραυστου χαρακτήρα της οικονομικής ανάκαμψης, στην Ισπανία, “στο ορατό μέλλον τα έσοδα της αυτοδιοίκησης προβλέπονται απ την πλευρά τους να είναι ισχνά”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συναγερμός στη Γαλλία – Η Moody’s υποβάθμισε Societe Generale και Credit Agricole

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε