Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Η Ftich απειλεί τα 3Α της Ολλανδίας

Η Ftich απειλεί τα 3Α της Ολλανδίας

Ο Fitch θα εκδώσει την αξιολόγησή του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ολλανδίας πριν τελειώσει το τρέχον β’ τρίμηνο του έτους, μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο σήμερα.

Η αξιολόγηση με ‘ΑΑΑ’ της πιστοληπτικής ικανότητας της Ολλανδίας, που η κεντρο-δεξιά κυβέρνησή της υπό τον φιλελεύθερο Μαρκ Ρούτε έχει από την Δευτέρα υποβάλει την παραίτησή της, “θα δέχεται πίεση όσο θα επαληθεύεται, ως λίγο πιθανό το σενάριο”, το δημόσιο έλλειμμά της να γίνει μικρότερο του 3% του ΑΕΠ, εκτιμά σήμερα σε ανακοινωσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch.

” ‘Οσο θα επαληθεύεται, ότι είναι λίγο πιθανό να υλοποιηθεί αυτή η μείωση του δημοσίου ελλείμματος (της Ολλανδίας) κάτω του 3% του ΑΕΠ, που για εμάς είναι το βασικό σενάριο, τόσο η πίεση στο ‘ΑΑΑ’ θα γίνεται εντονότερη”, επισήμανε ο Fitch. Διευκρίνισε, συγχρόνως, ότι τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% “τη θεωρεί ρεαλιστική για το 2013, όχι για φέτος”.

Επίσης ο Fitch αποτίμησε ως “σημαντικούς” τους “τρέχοντες χρηματο-πιστωτικούς, οικονομικούς κινδύνους στην ευρωζώνη”, εκτιμώντας ότι συνθέτουν ένα “σκηνικό αβεβαιότητας” πάνω από την ολλανδική οικονομία.

Ηδη όμως ο ανωτέρω οίκος ανακοινώνει από σήμερα ότι, “η Χάγη δεν σέβεται τις απαιτήσεις που έχουν συμφωνηθεί στην ευρωζώνη, φέτος, για το δημόσιο έλλειμμά της”.

Αναλυτικότερα, “ο Fitch προβλέπει το ολλανδικό έλλειμμα να φθάσει στα τέλη του ’12 στο 4,5% του ΑΕΠ” (…) “διαβλέποντας ότι αυτό που σε μεγαλύτερο βαθμό διακυβεύεται, ήδη, είναι το ίδιο έλλειμμα να τιθασευτεί στο 3% του ΑΕΠ το ’13, τούτο επειδή το ορισθέν εκλογικό χρονοδιάγραμμα δεν είναι γρήγορο”.

Θυμίζει ο Fitch ότι υφίσταται διορία, που εκπνέει την 30η Απριλίου, εντός της οποίας πρέπει η ολλανδική κυβέρνηση, συνεργαζόμενη με την αντιπολίτευση, να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάλογο μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας. Κρίνει, πλέον, “μικρή” την πιθανότητα τούτο πράγματι να συμβεί.

Αναγνωρίζει πάντως ο Fitch τη χαμηλή αναλογία του ολλανδικού χρέους ως προς ολλανδικό ΑΕΠ –συγκριτικά με τις επιδόσεις γειτονικών οικονομιών–αλλά και την “καλή παράδοση των Ολλανδών” στα θέματα της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε