Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

Η Γαλλία σχεδιάζει να δανειστεί το 2013 169 δισ. ευρώ

Η Γαλλία σχεδιάζει να δανειστεί το 2013 169 δισ. ευρώ

Η γαλλική κυβέρνηση, η οποία προέβλεψε σήμερα ότι θα αντλήσει από τις χρηματαγορές το 2013 περί τα 169 δισεκατομμύρια ευρώ, εκτιμά ότι θα μπορέσει να επωφεληθεί από ευνοϊκούς όρους δανεισμού –δηλαδή χαμηλά επιτόκια– και το νέο έτος, έστω κι αν ο κρατικός προϋπολογισμός δεν εκτελεστεί κατά γράμμα.

Με κρατικά χρεόγραφα η γαλλική κυβέρνηση θέλει να αναχρηματοδοτήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα των 62,3 δισ. ευρώ εξοφλώντας ταυτοχρόνως ένα μεσομακροπρόθεσμο κρατικό χρέος 1,6 δισ. ευρώ, καθώς εντός του 2013 θα υπάρξει η ωρίμανση ομολογιακών δανείων που έχουν παλαιότερα εκδώσει κρατικές επιχειρήσεις.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του γαλλικού δημοσίου υπολογίζονται σε 170,8 δισ. ευρώ για το 2013 και θα καλυφθούν με δημοπρατήσεις χρεογράφων ύψους 169 δισ. ευρώ. Το υπολειπόμενο μικρό συγκριτικά ποσό θα βρεθεί, με τεχνικές κινήσεις, από αρμόδιους μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών.

Το πρόγραμμα αυτό δόθηκε στην δημοσιότητα σε μια συγκυρία ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη Γαλλία. Το Παρίσι δεν δανειζόταν ποτέ στο παρελθόν με τόσο ευνοϊκούς όρους–παρά την απώλεια του τριπλού Α από τους οίκους αξιολόγησης Standard&Poor’s και Moody’s.

Τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα επιτόκια στη διάρκεια του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκαν στο 1,86% κατά μέσον όρο–και τους προσεχείς λίγους μήνες αυτή η δυναμική δεν αναμένεται να μεταβληθεί.

“Η απουσία ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα ωθήσει τους επενδυτές να κάνουν τοποθετήσεις με μικρό οικονομικό ρίσκο. Για αυτό, η Γαλλία θα παραμείνει μια από τις πιο ελκυστικές ευρωπαϊκές χώρες” σημείωσε ο Φρεντερίκ Ντικροζέ, του Credit Agricole CIB. Η Γαλλία δεν μπορεί να παραβλέπεται, είναι πολύ σημαντική “λόγω του όγκου των συναλλασσόμενων κεφαλαίων”, ανέφερε ο Μπρινό Καβαλιέ, της Oddo Securities.

Ο κίνδυνος στα τέλη του 2013 το γαλλικό έλλειμμα να μην διαμορφωθεί στο 3% του ΑΕΠ δεν αναμένεται να οδηγήσει σε επιδείνωση των όρων αναχρηματοδότησης του χρέους της χώρας.

Για τον Ζιλ Μόεκ, επικεφαλής οικονομολόγο της Deutsche Bank, “οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει μέσα στο 2013 έναν ελαφρύ εκτροχιασμό στην εκτέλεση του κρατικού (γαλλικού) προϋπολογισμού, ενώ γνωρίζουν ότι η ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας δεν θα είναι η προβλεπόμενη την επόμενη χρονιά (+0,8%)”. Ωστόσο εάν δεν επιτύχουν οι μεταρρυθμίσεις θα υπάρξουν εντάσεις, επισήμανε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πάνω από 50% οι πιθανότητες υποβάθμισης της Γαλλίας

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε