Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Η Γερμανία απορρίπτει την έκδοση ευρωομόλογου

Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει το ευρω-ομόλογο τόσο για οικονομικούς όσο και για νομικούς λόγους, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η γερμανική κυβέρνηση εμμένει στη σκληρή της στάση και απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση για τη θέσπιση ευρω-ομολόγου. Αυτό διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο Στέφεν Ζάιμπερτ, αντικρούοντας και την κριτική που ασκεί επί του ζητήματος αυτού στην κυβέρνηση Μέρκελ, ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει το ευρω-ομόλογο τόσο για οικονομικούς όσο και για νομικούς λόγους, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Για τη θέσπιση του ευρω-ομολόγου απαιτούνται βαθιές αλλαγές των ευρωπαϊκών συνθηκών “τις οποίες κανείς δεν επιθυμεί”. Σε οικονομικό επίπεδο δε εκτιμά ότι θα μειώσει την πίεση στις χώρες-μέλη για την άσκηση περιοριστικής πολιτικής.

Το θέμα του ευρω-ομολόγου εξετάστηκε από τη γερμανική κυβέρνηση “για μεγάλο διάστημα και σε βάθος” είπε ο εκπρόσωπος διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα αλλάξει τη θέση της εντός των επόμενων εβδομάδων. Πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό “μπορεί να παίξει εκ νέου ένα ρόλο στο Συμβούλιο των ηγετών της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα”.

Με τις δηλώσεις αυτές ο κ. Ζάιμπερτ αντέκρουσε την έντονη κριτική που ασκεί ο επικεφαλής της Ευρωζώνης, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για την απόρριψη της πρότασής του για το ευρω-ομόλογο. Η γερμανική κυβέρνηση έχει “έναν μη ευρωπαϊκό τρόπο να διεκπεραιώνει ευρωπαϊκές υποθέσεις”, λέει ο κ. Γιούνκερ στην εβδομαδιαία εφημερίδα “Die Zeit” . Ο κ. Γιούγκερ επικρίνει τη Γερμανία ότι “σκέφτεται στο θέμα αυτό κάπως απλοϊκά” και προσθέτει ότι προξενεί απορία “αυτός ο τρόπος να δημιουργούνται ζώνες ταμπού στην Ευρώπη και να μην ασχολείται κάποιος με τις ιδέες άλλων”.

Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο είπε ότι “δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητικές οι αλληλοκατηγορίες για μη ευρωπαϊκή στάση”. Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι η Γερμανία δίνει “πλήρη και αμέριστη στήριξη στο ευρώ, το ένα ευρώ”, όπως είπε.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε