Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Η Γερμανία παίρνει πίσω το χρυσό της από το εξωτερικό

Η Γερμανία παίρνει πίσω το χρυσό της από το εξωτερικό

 Η Μπούντεσμπανκ, η κεντρική τράπεζα τηςΓερμανίας, θέλει να επαναπατρίσει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων της σε χρυσό που σήμερα φυλάσσονται στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις συστάσεις του γερμανικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, γράφει σε σημερινό δημοσίευμά της η οικονομική εφημερίδα Χάντελσμπλατ.

Η γερμανική κεντρική τράπεζα στα τέλη του 2011 διέθετε 3.396 τόνους χρυσού, αξίας 133 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τα αποθεματικά της είναι δηλαδή τα δεύτερα σε μέγεθος παγκοσμίως, μετά από αυτά των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Χάντελσμπλατ το 45% του χρυσού σήμερα φυλάσσεται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, το 13% από την Τράπεζα της Αγγλίας και το 11% από την Τράπεζα της Γαλλίας. Μόνο το 31% έχει παραμείνει στη Φρανκφούρτη, στην έδρα της Μπούντεσμπανκ. Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί την εποχή του ψυχρού πολέμου, για λόγους ασφαλείας. Πλέον όμως, σημειώνεται στο δημοσίευμα, δεν υπάρχει λόγος για να συνεχιστεί η διασπορά του χρυσού.

Η Μπούντεσμπανκ σκοπεύει να επαναπατρίσει το σύνολο των αποθεμάτων της από το Παρίσι επειδή Γαλλία και Γερμανία έχουν το ίδιο νόμισμα, αλλά θα διατηρήσει ένα μέρος του χρυσού της στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, για συναλλαγματικούς λόγους.

Οι εκπρόσωποι της τράπεζας αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές αλλά ανέφεραν ότι αύριο το πρωί θα οργανώσουν συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο τα αποθέματα χρυσού.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γερμανίας είχε συστήσει επίσης στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει στην καταγραφή των αποθεματικών της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πού κρύβει η Γερμανία τον χρυσό της που ξεπερνά τους 6.500 τόνους

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε