Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Η Ισπανία επιστρέφει στην ανάπτυξη

Η Ισπανία επιστρέφει στην ανάπτυξη

Με έμφαση στην αύξηση των εξαγωγών και με στόχο να διασφαλίσει σταθερά μερίδια στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές, επιστρέφει στην ανάπτυξη η Ισπανία. Ο Μ. Ραχόι υπόσχεται θετικό πρόσημο στο τέλος του 2014.

Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς, ο ισπανός πρωθυπουργός τοποθέτησε στο τέλος του 2014 την οικονομική ανάκαμψη με παράλληλη μείωση της ανεργίας. Μετά την έξοδο της χώρας του από το πρόγραμμα στήριξης, ο Μαριάνο Ραχόι εμφανίζεται αποφασισμένος να ενισχύσει την ανάπτυξη, δίνοντας έμφαση στις εξαγωγές. Η ανάκαμψη στην ευρωζώνη θα έχει θετικές επιπτώσεις και στο ισπανικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

«Το 100% της παραγωγής μας απευθύνεται στο εξωτερικό»

Άλλωστε ήδη σημειώνεται αύξηση της ζήτησης ισπανικών προϊόντων στο εξωτερικό και πολλές ισπανικές επιχειρήσεις επιδιώκουν να διεισδύσουν σε ξένες αγορές ή να μονιμοποιήσουν την παρουσία τους σε αυτές. Παράδειγμα η εταιρεία Mespack της Βαρκελώνης που δραστηριοποιείται στην κατασκευή μηχανών τυποποίησης και συσκευασίας διαφόρων προϊόντων: από μηχανές τυποποίησης Milkshake μέχρι απορρυπαντικών. Περίπου 140 τέτοιες μηχανές κατασκευάζει ετησίως η Mespack. Το κόστος τους κυμαίνεται απο 100 χιλιάδες έως ένα εκατομμύριο ευρώ. Τα τελευταία χρόνια το ένα τρίτο των συστημάτων τυποποίησης της ισπανικής εταιρείας διοχετεύθηκε σε ευρωπαϊκές χώρες.
«Μετά ήρθε η ευρωκρίση και οι πωλήσεις υποχώρησαν», λέει ο Ράινου φαν Ζάιπ, γενικός διευθυντής της Mespack. Οι ισπανικές εταιρείες μείωσαν δραματικά τις παραγγελίες τους. Όπως τονίζει ο φαν Ζάιπ: «Η δραστηριότητα της εταιρείας μας δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια σταμάτησαν αυτού του είδους οι επενδύσεις στην Ισπανία. Έτσι το 100% της παραγωγής μας απευθύνεται στο εξωτερικό».

Οι εξαγωγές σημείωσαν φέτος αύξηση κατά 8%

Η Mespack είναι μία από τις πολλές ισπανικές εταιρείες που έχουν περιορίσει την δραστηριότητά τους στις εξαγωγές. Είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν, καθώς η εσωτερική ζήτηση στην Ισπανία έχει μειωθεί σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα.

Η ισπανική εξωστρέφεια γίνεται αισθητή, μεταξύ άλλων, στο λιμάνι της Βαρκελώνης.
Αυτοκίνητα, αγροτικά προϊόντα, είδη ένδυσης κλπ. Φέτος, για πρώτη φορά μετά από χρόνια είναι περισσότερα τα κοντέινερ που φορτώνονται στο λιμάνι από εκείνα που ξεφορτώνονται.

Οι εξαγωγές σημείωσαν φέτος αύξηση κατά 8%. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις για την ανάκαμψη της Ισπανίας, εκτιμά ο αναπληρωτής διευθυντής του Port of Barcelona, Σαντιάγκο Γκαρθία-Μιλά και διευκρινίζει: «Οι εξαγωγές αυξάνονται, αλλά και ο όγκος της παραγωγής στη χώρα. Στα συμφραζόμενα της παγκοσμιοποίησης έρχονται και περισσότερα αγαθά από άλλες χώρες στην Ισπανία. Έτσι αυξάνονται και οι εξαγωγές. Σημειώνεται σιγά-σιγά αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και της κατανάλωσης. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη».

Την αισιοδοξία του Γκαρθία-Μιλά για την ισπανική οικονομία συμμερίζονται και ξένες επιχειρήσεις. Καταγράφεται αύξηση των ξένων επενδύσεων στο πρόγραμμα αναβάθμισης του λιμανιού της Βαρκελώνης.

Την ίδια ώρα, οι μάνατζερ της Mespack κάνουν σχέδια για την αναπτυξιακή στρατηγική της εταιρείας. Στόχος η ενίσχυση της καινοτομίας. «Εάν δεν ανακαλύψουμε κάτι νέο, σε πέντε χρόνια θα έχουμε προβλήματα», επιησμαίνει ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης:

Άνοδος στο Χρηματιστήριο – Πτώση στα spreads

Η επιστροφή στην ανάπτυξη δεν γίνεται με στύψιμο της αγοράς και των νοικοκυριών

Πηγή Deutsche Welle

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε