Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 25 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Η Ισπανία κρατάει το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 1%

Η Ισπανία κρατάει το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 1%
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 04.04.2012 | 11:39
Πρώτη δημοσίευση: 04.04.2012 | 11:39

Παρά τις πιέσεις κυρίως από τη Γερμανική Κεντρική Τράπεζα φαίνεται, τουλάχιστον όπως προβλέπουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, ότι η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο και ότι θα το κρατήσει στο 1%

Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) είναι επικεφαλής της ομάδας κεντρικών τραπεζών του πυρήνα της Ευρωζώνης, οι οποίες ασκούν πίεση στην ΕΚΤ, προκειμένου αυτή να αρχίσει να προετοιμάζει την έξοδο από τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, τα οποία οδήγησαν στη χαλάρωση των κανόνων για τον δανεισμό των τραπεζών.

Η ΕΚΤ έδωσε ρευστότητα πάνω από 1 τρισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης με δύο δημοπρασίες τριετών δανείων, αποσκοπώντας να αποτρέψει μία πιστωτική κρίση, η οποία φαινόταν στον ορίζοντα στα τέλη του 2011 και απειλούσε να διογκώσει την κρίση της Ευρωζώνης και να υπονομεύσει το εγχείρημα του κοινού νομίσματος.

Η Bundesbank και άλλες κεντρικές τράπεζες του πυρήνα της Ευρωζώνης ανησυχούν ότι τα κύματα ρευστότητας από την ΕΚΤ ενέχουν τον κίνδυνο αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 2,6% τον Μάρτιο, αλλά κινείται πάνω από το στόχο της ΕΚΤ που είναι 2%. Ωστόσο, όπως σημειώνει το τηλεγράφημα του Ρόιτερς, οι νέες ανησυχίες για την Ισπανία δεν επιτρέπουν στην ΕΚΤ να δώσει το μήνυμα μίας αύξησης του επιτοκίου ή της εξόδου από τα έκτακτα μέτρα χρηματοδότησης των τραπεζών.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο