Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Η Κίνα αγοράζει ελληνικά ομόλογα!

– Ποιές σημαντικές οικονομικές συμφωνίες υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας- Κίνας
– Προτροπή Γουέν Τζιαμπάο στις κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα
– Ψήφο εμπιστοσύνης χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Κίνας στην αγορά ελληνικών ομολόγων ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός

Ο Κινέζος πρωθυπουργός σε μία επίδειξη δύναμης της κινεζικής οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο “χρησιμοποιεί” την Ελλάδα ως μοχλό για την είσοδο των κινεζικών προϊόντων προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα την αγορά ελληνικών ομολόγων. Και όλα αυτά ένα χρόνο μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να δανειστεί, όπως έλεγαν τότε οι πληροφορίες, απο την Κίνα προκειμένου να καλύψει μέρος του ελλείμματος και του χρέους.
 
13 συμφωνίες, δύο διακρατικές και έντεκα επιχειρηματικές υπογράφηκαν μεταξύ των δύο χωρών.

Μεταξύ αυτών είναι:

  1. η συμμετοχή της Κίνας στην αγορά ελληνικών ομολόγων που θα εκδοθούν το επόμενο χρονικό διάστημα 

  1. η αύξηση του τζίρου μέσα στην επόμενη πενταετία στις εισαγωγές- εξαγωγές, στο ύψος των 8 δισ. δολαρίων

  2. η ίδρυση ταμείου ενίσχυσης των πλοίων των Ελλήνων εφοπλιστών με ποσό 5 δισ. δολαρίων

  3. η μετεξέλιξη του λιμανιού του Πειραια σε βασικό διαμετακομιστικό κόμβο στην πρωωθηση των κινεζικών προϊόντων προς την Ευρώπη.
     

Κατα τη διάρκεια των δηλώσεων των δύο πρωθυπουργών ο Γουέν Τζιαμπάο επίσης τις κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. “Θα ενθαρρύνουμε”, πρόσθεσε ο κινέζος πρωθυπουργός, “τις κινεζικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα και έχω δώσει ήδη εντολή και να διοργανωθούν επιχειρηματικές και διερευνητικές αποστολές”. Αναφέρθηκε επίσης στην ενδυνάμωση της πολιτιστικής και τουριστικής συνεργασίας και ειδικά για την τελευταία είναι μία προοπτική στην οποία προσβλέπουμε ιδιαίτερα, όπως είπε ο κ Παπανδρέου.

“Είναι ψήφος εμπιστοσύνης η απόφασή σας να αγοράζετε ελληνικά ομόλογα, να κάνετε την Ελλάδα κόμβο των μεταφορών σας προς την ΕΕ και να ενισχύσετε τις εξαγωγές μας προς την Κίνα” δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε οτι “προβλέπουμε την ανάπτυξη σχέσεων στον τουριστικό τομέα. Οι συμπατριώτες σας κ. πρωθυπουργέ θα βρουν στην Ελλάδα έναν προορισμό με εξαιρετική φιλοξενία, φυσική ομορφιά και πολιτισμό ανάλογο με τον δικό σας” είπε.

Υποδοχή μετα βαϊων και κλάδων

Ο κ. Γουέν Τζιαμπάο που συνοδεύεται από τους υπουργούς Εθνικής Ανάπτυξης, Εμπορίου, Πολιτισμού, την υφυπουργό Εξωτερικών και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, έγινε δεκτός από κλιμάκιο της κυβέρνησης, ενώ στην τελετή υποδοχής συμμετείχε και κλιμάκιο του στρατού και του ναυτικού.

Κατα την άφιξη του κινέζου πρωθυπουργού μπάντα παιάνισε τον κινεζικό και τον ελληνικό εθνικό ύμνο και στη συνέχεια ο κινέζος αξιωματούχος εισήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. Νωρίτερα τον κ. Γουέν Τζιαμπάο υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος.

“Είμαι πεπεισμένος ότι με την επίσκεψή μου στην Ελλάδα, οι διμερείς σχέσεις θα ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο” ανέφερε ο Γουέν Τζιαμπάο, ενώ ο κ. Παπανδρέου τον καλωσόρισε και του επεσήμανε ότι η παρουσία του στη χώρα μας είναι ιδιαίτερη τιμή.

Η κινεζική αντιπροσωπεία κατέβηκε τελικά στο λιμάνι του Πειραιά, παρουσία του πρωθυπουργού, μετά από διαβουλεύσεις. Η επίσκεψη ήταν στον αέρα καθως η κινεζική πλευρά φέρεται να είναι δυσαρεστημένη λόγω μη επιστροφής ΦΠΑ 21 εκατομμυρίων στην Cosco από το ελληνικό κράτος. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ μέχρι την τελευταία στιγμή γίνονταν διαβουλεύσεις για το ζήτημα του ΦΠΑ, σε συνενόηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και του νομικού συμβούλου του υπ. Οικονομικών.

Επίσης έγιναν οι απαραίτητες νομικές ρυθμίσεις ώστε στον διαγωνισμό για το Θριάσιο να συμμετέχει και κινεζική τράπεζα, κάτι που δεν προβλεπόταν αρχικά. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ το τεύχος του διαγωνισμού διορθώθηκε τελικά την Πέμπτη το βράδυ από Παμπούκη και Ρέππα.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, μετά την Ελλάδα θα επισκεφτεί την Ιταλία, το Βέλγιο και την Τουρκία.

Τι λένε τα κινεζικά ΜΜΕ για την επίσκεψη

Σύμφωνα με την κινεζική China Daily, η Ελλάδα θα ανακτήσει την οικονομική της ευρωστία προσφέροντας επενδυτικά σχέδια με «ανοικτή ατζέντα», περιλαμβάνοντας την πώληση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, από αεροπορικές γραμμές έως ξενοδοχεία, τόσο στην Κίνα όσο και σε άλλες χώρες. Στην εφημερίδα μιλούν ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Μ. Χρυσοχοίδης.

Οι δύο υπουργοί επιβεβαιώνουν ότι σύντομα θα ανακοινωθούν μέτρα για την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας στην Ελλάδα θα προσφέρει στους Κινέζους επενδυτές την ευκαιρία να συνάψουν νέες συμφωνίες στον τουρισμό, τη ναυτιλία, τη νέα ενέργεια και άλλους τομείς.

Ο Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Σινχούα, χαρακτήρισε την επίσκεψη “επιτομή του δυναμισμού και της φιλίας μεταξύ των δύο λαών”. “Τον υποδεχόμαστε”, προσθέτει, “με μεγάλη εγκαρδιότητα. Αυτή η επίσκεψη δείχνει την πολύ ισχυρή στρατηγική σχέση την οποία αναπτύσσουμε προς αμοιβαίο όφελος”.

Στον Παπούλια και στη Βουλή – Συνάντηση και με Σαμαρά

Ο κινέζος πρωθυπουργός την Κυριακή, στη 1 το μεσημέρι, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο. Νωρίτερα, στις 9:45 το πρωί, θα μεταβεί στη Βουλή, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Φίλιππος Πετσάλνικος και στις 10:30 θα μιλήσει στην αίθουσα της Γερουσίας, με θέμα «Ανάγκη να πείσουμε, κοινές προσπάθειες για να υπερκεράσουμε τις δυσκολίες». Το απόγευμα (16:00), ο Κινέζος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε