Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Η Κίνα έχει ήδη αγοράσει 4% του ιταλικού χρέους

ΦΩΤΟ REUTERS

Στο παιχνίδι της διάσωσης του ευρώ ξαναμπαίνει η Κίνα, αγοράζοντας ιταλικά ομόλογα, την ώρα που η κρίση χτυπά την πόρτα της Ρώμης όλο και πιο δυνατά.

Την είδηση της συνάντησης του Ιταλού υπουργού Οικονομικών με Κινέζους αξιωματούχους την περασμένη εβδομάδα –που πρώτοι μετέδωσαν οι Financial Times- επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Τζούλιο Τρεμόντι και αναπαράγουν εκτενώς σήμερα τα ιταλικά ΜΜΕ.

Το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του κρατικού καναλιού Raitre, υπογραμμίζει σχετικά ότι «στόχος των συνομιλιών, ήταν η αγορά από μέρους του Πεκίνου, ομολόγων του ιταλικού δημοσίου, αλλά και η πραγματοποίηση επενδύσεων σε στρατηγικές επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με το Raitre, μέρος των επιχειρήσεων αυτών είναι ο Οργανισμός Ιταλικών Σιδηροδρόμων, τα Ιταλικά Ταχυδρομεία, όπως και η ίδια η δημόσια ραδιοτηλεόραση Rai, που ανήκει ολοκληρωτικά στο δημόσιο. Σε ό,τι αφορά, δε, τον τομέα της ενέργειας, η Rai αναφέρεται στον οργανισμό ηλεκτρικής ενέργειας Enel, στην αμυντική βιομηχανία Finmeccanica και στην εταιρία υδρογονανθράκων Eni. Η κρατική συμμετοχή στο πακέτο μετοχών τους, είναι της τάξης του 30%.

Σύμφωνα, με το δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου Canale 5 (ιδιοκτησίας του ομίλου Mediaset του Σίλβιο Μπερλουσκόνι), «οι Κινέζοι έχουν ήδη αγοράσει το 4% του ιταλικού δημόσιου χρέους, που αγγίζει τα 1.900 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσοστό αυτό, όμως, μπορεί να αυξηθεί μέχρι και το 10%».

Οι σχολιαστές, υπογραμμίζουν, παράλληλα, ότι η νέα αυτή πρωτοβουλία του Τζούλιο Τρεμόντι, αποτελεί μια σαφή αλλαγή στρατηγικής, από την στιγμή, που μέχρι πρόσφατα, ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου οικονομικών, τασσόταν κατά μιας «αντίστροφης αποικιοκρατικής πορείας», της Κίνας, προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του Πεκίνου, πρόκειται να συνεχισθούν με νέες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν σύντομα. Η πρακτική τους διαχείριση, δε, έχει ανατεθεί στο Ιταλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Cassa Depositi e Prestiti). Την όλη εποπτεία, τέλος, από ιταλικής πλευράς, εκτός από τον υπουργό οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, έχει αναλάβει και ο Βιττόριο Γκρίλι, γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, που συζήτησε ήδη διεξοδικά το όλο θέμα, σε ταξίδι που πραγματοποίησε στο Πεκίνο τον Αύγουστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ιταλία ζητά “σανίδα σωτηρίας” από την Κίνα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε