Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Η Κίνα θα σώσει την Ελλάδα και την Ευρώπη; – Σαρκοζί: H Ευρώπη στο χείλος του γκρεμού

«Η Ευρώπη δεν βρέθηκε ποτέ τόσο κοντά στην κατάρρευση», φέρεται να δήλωσε σε στενούς συνεργάτες, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με πληροφορίες της Γαλλικής εφημερίδας Les Echos.

Πιο ψύχραιμος, ο Γάλλος πρωθυποπυργός Φρανσούα Φιγιόν, ο οποίος ζήτησε από την κεντροδεξιά πλειοψηφία στη γαλλική Βουλή να διατηρήσει την ψυχραιμία της έναντι μιας κατάστασης την οποία χαρακτήρισε «ανησυχητική».

Την ίδια ώρα ένας σύμβουλος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε σήμερα την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξει σε μια “τολμηρή λύση” στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.

“Έχουν όλους τους πολιτικούς και οικονομικούς πόρους και την υποστήριξη όλου του κόσμου”, δήλωσε ο Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, σύμβουλος του προέδρου Μεντβέντεφ, σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ο Ντβόρκοβιτς χαρακτήρισε τις ενέργειες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους “παράγοντα κλειδί για την αποφυγή μιας παγκόσμιας ύφεσης”.

Η καλή είδηση

Η Κίνα είναι έτοιμη να επενδύσει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), κύριο εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους στη ζώνη του ευρώ, δήλωσαν σήμερα ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Η Κίνα θέλει να επενδύσει στο Ταμείο δημιουργώντας μια αυτόνομη επενδυτική οντότητα, δήλωσε ένας διπλωμάτης ζητώντας να μην κατονομαστεί. Οι άλλες αναδυόμενες δυνάμεις (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) “δεν έχουν ακόμη” κάνει γνωστό αν θα ήθελαν να συμμετάσχουν σ’ αυτό το ταμείο.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ επισκέπτεται την Παρασκευή την Κίνα και αυτή η επίσκεψη δεν θεωρείται τυχαία.

Η Κίνα είναι ένας εν δυνάμει χρηματοδότης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εάν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών χωρών αποφασίσουν σήμερα στις Βρυξέλλες το άνοιγμα του Ταμείου σε ξένους, ιδιώτες και δημόσιους, επενδυτές.

Η επίσκεψη του Κλάους Ρέγκλινγκ στο Πεκίνο ανακοινώνεται τη στιγμή που οι ηγέτες της ευρωζώνης συναντώνται απόψε, υπό την πίεση ολόκληρου του κόσμου, για μία συνάντηση κορυφής κατά την οποία καλούνται να ολοκληρώσουν ένα σχέδιο που θα επιτρέψει τη ριζική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και τη διάσωση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Η κινεζική εφημερίδα China Daily αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα ότι οι αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις, και κυρίως η Κίνα, συμφωνούν να συμμετάσχουν σε ένα ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με μη κατονομαζόμενες πηγές που επικαλείται η αγγλόφωνη κινεζική εφημερίδα, “η συμφωνία (αυτή των αναδυομένων χωρών) είναι πιθανόν να περιλαμβάνεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής των ευρωπαίων ηγετών”, εάν αποφασισθεί στις Βρυξέλλες το άνοιγμα του ταμείου σε εξωτερικούς επενδυτές.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει ενεργητικό ύψους 440 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο δεν θεωρείται αρκετό για την αντιμετώπιση της μετάδοσης της κρίσης σε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Ιταλία, που βρίσκονται στο στόχαστρο των αγορών.

Το ΕΤΧΣ πρέπει να ενισχυθεί είτε ασφαλίζοντας το χρέος των ευρωπαϊκών χωρών είτε με τη διεύρυνση των μέσων που διαθέτει, κυρίως μέσω του ανοίγματός του σε ξένους επενδυτές.

Στην περίπτωση αυτή, η Κίνα, η οποία κατέχει ευρωπαϊκά ομόλογα ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με γάλλους και γερμανούς εμπειρογνώμονες που δεν κατονομάζονται, θα ήταν σε θέση να επενδύσει το ΕΤΧΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι μας περιμένει μετά το κούρεμα

Όλα ανοιχτά – Θέλουν κούρεμα 60% και … δεν αποκλείουν χρεοκοπία της Ελλάδας

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε