Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ 10 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Η Κομισιόν ανησυχεί για τις γερμανικές τράπεζες

Η Κομισιόν ανησυχεί για τις γερμανικές τράπεζες
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 26.09.2010 | 09:31
Πρώτη δημοσίευση: 26.09.2010 | 09:31

Εκφράζονται φόβοι πως τρεις περιφερειακές γερμανικές τράπεζες μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τη σταθερότητα της αγοράς.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασαν ανησυχία για το γεγονός ότι τρεις περιφερειακές Γερμανικές τράπεζες βρίσκονται σε «εύθραυστη θέση», σύμφωνα με δημοσίευμα του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel. Μάλιστα, η Κομισιόν απέστειλε στον Γερμανό υφυπουργό Οικονομικών Γιεργκ Άσμουσεν επιστολή, στην οποία εκθέτει τις ανησυχίες της για το γεγονός ότι οι WestLB, BayernLB και HSH Nordbank ενδέχεται να αποτελέσουν απειλή για τη «σταθερότητα της αγοράς».

«Για την επιτροπή είναι εκ των ων ουκ άνευ να υπάρχει η βεβαιότητα ότι οι χρηματοοικονομικοί θεσμοί που διασώθηκαν είναι βιώσιμοι μακροπρόθεσμα και ότι δεν αντιπροσωπεύουν μια μόνιμη απειλή για τη σταθερότητα των χρηματαγορών», αναφέρει η επιστολή, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Spiegel.

Χαρακτηρίζοντας τις τελευταίες επιδόσεις των τριών τραπεζών απογοητευτικές, η επιστολή προσθέτει: «δεδομένων των καλών τρεχουσών συνθηκών, αυτά τα μεγέθη, στις τρεις συγκεκριμένες περιπτώσεις, δεν είναι πειστικά».

Η επιστολή αναφέρει επίσης ότι δεν μπορούν να χαλαρώσουν οι εφαρμοζόμενες διαδικασίες παρακολούθησης και ελέγχου, όπως θα ήθελαν το Βερολίνο και οι τοπικές κυβερνήσεις.

«Η επιτροπή δεν μπορεί να σταματήσει τη συνέχιση της παρακολούθησης όσον αφορά το εάν τα προχωρημένα σχέδια αναδιοργάνωσης αυτών των τραπεζών μπορούν να διασφαλίσουν την βιωσιμότητά τους για άλλη μια φορά», σημειώνεται στην επιστολή, σύμφωνα με το Spiegel.

Οι επτά περιφερειακές κρατικές τράπεζες της Γερμανίας, που θεωρούνται από πολλούς αναλυτές ως η «αχίλλειος πτέρνα» του χρηματοοικονομικού συστήματος της μεγαλύτερης Ευρωπαϊκής οικονομίας, επλήγησαν σκληρά από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Την Δευτέρα, οι BayernLB και WestLB ανακοίνωσαν ότι θα αποφασίσουν σχετικά με το ενδεχόμενο συγχώνευσής τους έως το τέλος του έτους.

Το δημοσίευμα έρχεται στο φως μια ημέρα αφότου ο Χοακίν Αλμούνια, επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα ανταγωνιστικότητας, εξέφρασε αμφιβολίες για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα άλλης μιας Γερμανικής τράπεζας, της Hypo Real Estate. Η HRE, η οποία παραλίγο να οδηγηθεί σε χρεοκοπία το 2009 και εθνικοποιήθηκε, ήταν η μόνη Γερμανική τράπεζα η οποία απέτυχε στα στρες τεστ του Ιουλίου.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook