Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Η Κύπρος καταποντίζει τις αγορές της Ασίας – Πτώση 2,71% στο Τόκιο

Η Κύπρος καταποντίζει τις αγορές της Ασίας – Πτώση 2,71% στο Τόκιο

– Απώλειες τα χρηματιστήρια της Ασίας λόγω του «κουρέματος» στις καταθέσεις της Κύπρου
– Κατρακυλά και ο ευρώ, έφτασε στα 121,71 γεν στις 08:00 το πρωί
– «Έπεσαν» 2,5 μονάδες τα κυπριακά ομόλογα
– Φόβοι πως η κρίση στην ευρωζώνη θα επιστρέψει και θα ακολουθήσει… ντόμινο
– Συνεδριάζει ξανά στις 09:30 το υπουργικό συμβούλιο στην Κύπρο
– Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων

Ο αναβρασμός που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Κύπρο έφτασε μέχρι την Ασία προκαλώντας πτώση στις χρηματιστηριακές αγορές.

Το Τόκιο, το χρηματιστήριο έκλεισε με απώλειες 2,71%, καθώς επιστρέφουν οι φόβοι για την κρίση στην ευρωζώνη, μετά την ανακοίνωση της δασμολόγησης των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο, έναντι της δανειακής σύμβασης από την ευρωζώνη.

Ο δείκτης Nikkei 225 των κύριων διαπραγματεύσιμων μετοχών έκλεισε με απώλειες 340,32 μονάδων στις 12.220,63 μονάδες.
Νωρίτερα, το χρηματιστήριο του Σίδνεϊ υποχωρούσε 1,44%, του Χονγκ Κονγκ 1,99%, της Σαγκάης 0,62% και 0,60% της Σεούλ.

Ταυτόχρονα, το ευρώ υποχωρεί στην ιαπωνική αγορά συναλλάγματος φθάνοντας στα 121,75 γεν στις 15.00 τοπική ώρα (08.00, ώρα Ελλάδος), έναντι 124,61 στο κλείσιμό του την Παρασκευή.

Και στο πετρέλαιο, επίσης, παρατηρήθηκε πτωτική τάση το πρωί της Δευτέρας, στην αγορά εμπορευμάτων της Σιγκαπούρης. Το βαρέλι του «ελαφρού αργού» (WTI) έχασε 1,18 δολάρια υποχωρώντας έως και στα 92,27 δολάρια ανά βαρέλι. Το Brent της Βόρειας Θάλασσας υποχώρησε κατά 1,34 δολάρια στα 108,48 δολάρια.

Οι αποδώσεις των 10ετών κυπριακών ομολόγων υποχώρησαν κατά 2,5 βασικές μονάδες στο 0,590%, μόλις λίγο πάνω από το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας του 0,585%, που είχε καταγραφεί στις 4 Μαρτίου.
Οι επενδυτές αντέδρασαν στις εξελίξεις στην Κύπρο πουλώντας πιο ριψοκίνδυνες μετοχές και στράφηκαν σε πιο ασφαλείς τοποθετήσεις, όπως το δολάριο και τα κρατικά ομόλογα.

«Όσοι χαράσσουν την πολιτική της ευρωζώνης είχαν διαβεβαιώσει πως η Ελλάδα ήταν μία εξαίρεση, όταν οι επενδυτές υπέστησαν απώλειες από τα διακρατούμενα κρατικά ομόλογα. Όμως τώρα έχουμε ‘κούρεμα’ στις καταθέσεις. Εάν έχεις δύο εξαιρέσεις, τότε αυτό μοιάζει περισσότερο με προηγούμενο», υπογράμμισε ο επικεφαλής της στρατηγικής ομολόγων της Daiwa Securities Τόχρου Γιαμαμότο.

«Τα χρήματα των επενδυτών είναι πιθανότερο ότι θα επιστρέψουν στη Γερμανία και πάλι μέσα στην ευρωζώνη. Θα είναι δύσκολο να πωλήσει κανείς ιαπωνικά κρατικά ομόλογα, αν και κανείς δεν θέλει να αποκτήσει ιαπωνικά ομόλογα με τόσο μικρές αποδόσεις», πρόσθεσε.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια ήταν τα πρώτα που άνοιξαν μετά την ανακοίνωση σοκ στις Βρυξέλλες, τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο και την απαίτηση εισαγωγής φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις της Κύπρου.

«Το ζήτημα δεν είναι απλά αν η κυβέρνηση της Κύπρου στηρίζει το σχέδιο διάσωσης. Η αγορά ανησυχεί ότι αυτή η ανακοίνωση μπορεί να στείλει ένα αρνητικό μήνυμα για την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ », τόνιζαν τη Δευτέρα το πρωί αναλυτές της DBS.

Για τον Σιν Όλιβερ, επικεφαλής οικονομολόγο της Capital AMP στο Σίδνεϊ, «υπάρχει μια αίσθηση ότι η κρίση στη ζώνη του ευρώ μπορεί να προκύψει εκ νέου και θα μπορούσαμε να έχουμε αποτελέσματα ντόμινο, όπως η αντίδραση της αγοράς σήμερα το πρωί».

«Μερικές λεπτομέρειες απομένουν να διευκρινιστούν, αλλά η απόφαση για τη Κύπρο θα μπορούσε να ωθήσει τους επενδυτές να επανεξετάσουν τις συμφωνίες τους στην περιοχή », υποστήριξε ο Τζέισον Χιουντζ, υπεύθυνος για τη διαχείριση των μεγάλων πελατών στην IG Markets της Σιγκαπούρη.

ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ NEWSIT.COM.CY

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Θα μας αλλάξουν τα πετρέλαια” για να μας τα πάρουν! Αποσταθεροποίηση σε Ελλάδα – Κύπρο

“Απόβαση” Ρώσων στην Κύπρο! Πρόταση της Gazprom να αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με αντάλλαγμα το φυσικό αέριο

Δήλωση – βόμβα Σόιμπλε: Ήταν απόφαση του Αναστασιάδη να κουρέψει και τις καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων

ΚΥΠΡΟΣ: Η κρίσιμη μάχη για τις 29 ψήφους – Ποιοι ψηφίζουν “ναι” και ποιοι “όχι”

Αναστασιάδης: “Κούρεμα” καταθέσεων με αντάλλαγμα κέρδη από το φυσικό αέριο – Όλο το διάγγελμα

Ο Στουρνάρας για τις τρεις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε