Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Η Μέρκελ και ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Ταμείου κάλυπταν τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις”

Η Μέρκελ και ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Ταμείου κάλυπταν τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις”
Στην αντεπίθεση πέρασε ο Κλάους Ένγκελεν, συγγραφέας και πρώην ανταποκριτής της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, και με σημερινό του άρθρο απαντά στον Κλάους Ρέγκλινγκ, πρόεδρο του Ευρωπαικού Ταμείου, που είχε καταγγείλει τις τράπεζες για τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.
 

” Όταν η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε απλώσει το προστατευτικό της χέρι πάνω από τους συντηρητικούς φίλους της στις πρώην κυβερνήσεις της Ελλάδας, ο κ. Ρέγκλινγκ κοιτούσε αλλού”.
 
”Το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας κινδυνεύει να μείνει ο μόνος χρηματοδότης ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης λόγω της απομάκρυνσης επενδυτών από τις χώρες αυτές” υποστηρίζει ο κ. Ένγκελεν ενώ κατηγορεί τον κ. Ρέγκλινγκ ότι “στα κρίσιμα χρόνια 2001 με 2008, όταν ήταν γενικός διευθυντής οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν, δεν παρενέβη δραστικότερα κατά της αλλοίωσης στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας”.
 
Ο κ. Ένγκελεν αντικρούει την εκτίμηση ότι οι τράπεζες είχαν κέρδη από την αναδιάρθρωση χρεών χωρών της λατινικής Αμερικής και της Ασίας στις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90.
 
Υποστηρίζει ότι με τη διαγραφή χρεών σε ποσοστό 40% μέσω των λεγόμενων “Brady-ομολόγων”, από το όνομα του υπ.Οικονομικών των ΗΠΑ Nikolas Brady που είχε εκπονήσει το σχετικό σχέδιο, στις αναδιαρθρώσεις χρεών 17 χωρών το διάστημα 1990-1997 οι τράπεζες έχασαν περίπου 85 δισ. δολάρια.
 
Ο οικονομικός αναλυτής επισημαίνει ότι σήμερα “τρίζει επικίνδυνα” η βάση επενδυτών σε ομόλογα επισφαλών κρατών της Ευρωζώνης.
 
“Όλο και λιγότεροι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν αυτά τα ομόλογα. Εάν συνεχιστεί αυτό, ένα μέρος της Ευρωζώνης θα μείνει εξαρτημένο εις το διηνεκές από το Ταμείο διάσωσης. Και αυτό δεν το θέλει κανείς”, σημειώνει ο κ. Ένγκελεν.
 
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε