Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Η Μέρκελ μπλόκαρε την βοήθεια στην Ελλάδα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Η πολιτική στήριξη δεν ήταν αρκετή
– Επεσε το χρηματιστήριο
– Ανέβηκαν τα spread
– Σφοδρή επίθεση Παπανδρέου στην ΕΕ

Μια ημέρα μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής η πολιτική στήριξη που πήρε η χώρα μας από τους εταίρους της δεν φάνηκε να ήταν αρκετή.

Η Ελλάδα αλλά και οι αγορές είχαν απ’ οτι φαίνεται άλλες προσδοκίες από την ΕΕ, πιο δραστικά και πιο έμπρακτα μέτρα στήριξης της Ελλάδας.

Στην Αθήνα, το χρηματιστήριο έκλεισε με μεγάλη πτώση, πέφτει και το ευρώ, ενώ έντονα ανοδικά κινήθηκαν και τα spread.

Σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ κύρια υπεύθυνη για το οτι φύγαμε με άδεια χέρια είναι η Ανγκελα Μέρκελ.

“Οι Γερμανοί δεν ανέμισαν τις επιταγές τους” γράφει χαρακτηριστικά ο Βρετανικός Guardian που μιλάει για άρνηση της Άγκελας Μέρκελ για άμεση διάσωση της Ελλάδας,ενώ σχολιάζει πως η Ε.Ε. δεν κατόρθωσε να προσφέρει συγκεκριμένες προτάσεις για να βοηθήσει τη χώρα.

Πληροφορίες αναφέρουν οτι η γαλλική πλευρά ήταν αποφασισμένη να δώσει ρευστό στην Ελλάδα, κάτι όμως που δεν δέχθηκε με τίποτα η γερμανίδα καγκελάριος, καθώς οι πιέσεις στην χώρα της από τα άλλα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό προς την αντίθετη κατεύθυνση, είναι μεγάλες. Αυτό έχει φανεί με τα απανωτά αρνητικά γερμανικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα αλλά και τις δηλώσεις γερμανών πολιτικών.

Αυτό επιβεβαιώνεται ακι από τη στάση του Γερμανού Γιούργκεν Στάρκ, μέλος του διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος σε συνέντευξή του στη γερμανική επιθεώρηση Ντερ Σπίγκελ δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει να διευθετήσει μόνη της τη δημοσιονομική κρίση της και ζήτησε από την Αθήνα να λάβει νέα μέτρα λιτότητας.

Απορρίπτει επίσης το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωπαϊκού ομολόγου υπέρ της Ελλάδας, το οποίο κατά τη γνώμη του δεν θα διευθετούσε “κατά κανέναν τρόπο τα διαρθρωτικά προβλήματα” της χώρας.

Στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός άσκησε δριμύτατη κριτική στην ΕΕ για τα πολύ νωθρά αντανακλαστικά της απέναντι στην στήριξη της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα απίθανο φαίνεται την Δευτέρα στο Γιούρογκρουπ, να ληφθούν σημαντικές και λεπτομερείς αποφάσεις για τη χώρα μας.

«Πρέπει να κρατήσουμε την αγορά σε αγωνία», φέρεται να δήλωσε πηγή στο Reuters, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί πιστεύουν ότι η Ευρωζώνη δεν πρέπει να έχει ένα αυτόματο σύστημα για να βοηθάει χώρες όπως η Ελλάδα και θα πρέπει να διατηρεί της αγορές σε αγωνία.

Οι εκτιμήσεις πάντως είναι οτι αν η αγορά αντιδράσει επιθετικά, αν η πίεση στα ελληνικά ομόλογα γίνει τεράστια, τότε μπορεί να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε