Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Η Μέρκελ “παρέσυρε” τον Σαρκοζί και αλλάζουν την Ευρώπη – Αυτόματες κυρώσεις στις χώρες με ελλείμματα άνω του 3%

Η Μέρκελ “παρέσυρε” τον Σαρκοζί και αλλάζουν την Ευρώπη – Αυτόματες κυρώσεις στις χώρες με ελλείμματα άνω του 3%

– Μετά τη συνάντηση φαίνεται πως η Μέρκελ κατάφερε να περάσει τις σκληρές της αποφάσεις
– Μέρκελ-Σαρκοζί: Επιδιώκουμε νέα συνθήκη είτε με όλη την Ε.Ε. είτε μόνο με την Ευρωζώνη
– Τι δήλωσαν και οι δύο για την Ελλάδα
– Όχι και του Σαρκοζί στην έκδοση των ευρωομολόγων για να ξεπεραστεί η κρίση

Μετά την πολύωρη συνάντηση Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισαν να αλλάξουν την Ευρώπη, κάτι που φάνηκε από τη κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.

Από τη συνάντηση προέκυψε πως η Γερμανία κατάφερε τελικά να περάσει το δικό της με τον Νικολά Σαρκοζί να ταυτίζεται με τις γερμανικές θέσεις και να λέει κι αυτός όχι στην έκδοση του ευρωομόλογου ως λύση προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση. Ωστόσο, και οι δύο ξεκαθάρισαν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι και παραμένει ανεξάρτητη.

Η συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας είναι γεγονός όπως ανακοίνωσαν και αυτή θα αποσταλεί την Τετάρτη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει, ενώ σύμφωνα με αυτή την απόφαση φάνηκε πως και οι δύο επιδιώκουν μία νέα συνθήκη είτε με όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε μόνο με την ευρωζώνη.

Η Μέρκελ κατάφερε τελικά να περάσει τις σκληρές αποφάσεις που ήθελε με τον Νικολά Σαρκοζί να ανακοινώνει πώς και οι δύο χώρες επιθυμούν αυτόματες κυρώσεις για τις περιπτώσεις των χωρών που τα ελλείμματά τους ξεπερνούν το 3%, ενώ και η Μέρκελ δήλωσε πως δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι για δημοσιονομική πειθαρχία χωρίς αλλαγή της συνθήκης.

Και οι δύο ηγέτες στη συνέντευξη Τύπου αποσαφήνισαν πως στηρίζουν την ενεργοποίηση του μόνιμουι μηχανισμού στήριξης το 2012 και όχι το 2013 όπως ήταν αρχικά σχεδιασμένοπ να συμβεί, ενώ ο κ. Σαρκοζί τόνισε πως επιθυμία τους είναι η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως η χώρα μας εξακολουθεί να είναι μία ειδική περίπτωση, ενώ ο κ. Σαρκοζί δήλωσε πως “πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτό που γίνεται στην Ελλάδα δεν θα συμβεί αλλού”.

Ο κ. Σαρκοζί συμπλήρωσε ότι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί θα πρέπει να ορίζονται συνταγματικά και ζήτησε να υπάρχουν μηνιαίες συναντήσεις για τον έλεγχο των στοιχείων.Ο κ. Σαρκοζί πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις πλέον θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας.

Οι Μερκοζί θα συναντηθούν ξανά την Πέμπτη στη Μασσαλία, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (στην πρώτη τους συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά μετά το σίριαλ της υπογραφής και της 6ης δόσης) και φυσικά την Παρασκευή και το Σάββατο θα προσπαθούν να πείσουν τους υπόλοιπους της ευρωζώνης για όσα εκείνοι αποφάσισαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Spiegel: Αδυσώπητη μάχη Μέρκελ και Σαρκοζί

Ολι Ρεν: Σώστε την Ευρώπη σήμερα πριν να είναι αργά…

“Μην περιμένετε και πολλά από την αυριανή συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί”

Η Μέρκελ έκανε υφυπουργό Ελλαδας τον “κύριο Τίποτα”!

Focus: Θέλουν να φτιάξουν την δική τους ΕΕ – Μέρκελ και Σαρκοζί πετάνε έξω όλο το Νότο!

“Χαζό εκ μέρους της Μέρκελ να βρίζει τους Έλληνες”

Η Μέρκελ “σέρνει” τον Σαρκοζί και όλη την ευρωζώνη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε