Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Η Moody’s υποβάθμισε την Κύπρο λόγω… Ελλάδας

Η προειδοποίηση του Νοεμβρίου έγινε… πράξη και η Moody’s αποφάσισε να υποβαθμίσει την κυπριακή οικονομία κατά μια μονάδα.

Ο οίκος υποβάθμισε το αξιόχρεο της Κύπρου για μακροπρόθεσμα κρατικά χρεόγραφα κατά μία βαθμίδα σε Ba1 από Baa3, με αρνητικό ορίζοντα, ενώ υποβάθμισε επίσης το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο της χώρας σε Νot-Prime από Prime-3 που ήταν προηγουμένως.

Αιτία της υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου, η έκθεση της κυπριακής οικονομίας σε ελληνικά ομόλογα, που σύμφωνα με τον διεθνή οίκο δε θα επιτρέψει στη Λευκωσία την αναχρηματοδότηση των τραπεζών.

Η Moody’s επικαλείται τους αυξημένους κινδύνους που υπάρχουν για κρατική στήριξη του τραπεζικού συστήματος ίση με το 5-10% του κυπριακού ΑΕΠ.

Είναι ο δεύτερος οίκος που υποβαθμίζει την Κύπρο σε “junk” (επένδυση υψηλού κινδύνου) μετά τη Standard and Poor’s. Η Fitch, διατηρεί την Κύπρο στο όριο της μη επενδυτικής βαθμίδας, στο τελευταίο σκαλοπάτι πριν το “junk”.

Οι βασικοί λόγοι της υποβάθμισης που επικαλείται ο οίκος Moody’s είναι:

1. Ο αυξημένος κίνδυνος ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα χρειαστεί να προσφέρει χρηματοοικονομική βοήθεια στις τράπεζες λόγω της έκθεσής τους στην ελληνική κρίση, και τις συνέπειες που θα έχει αυτή η βοήθεια στα δημόσια οικονομικά.

2. Η πιθανή επίδραση των ανησυχιών για τον τραπεζικό κλάδο στην εμπιστοσύνη της αγοράς, όπως και η ευρύτερη αβεβαιότητα για την οικονομία και τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης.

Η Moody’s εκτιμά ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές με πιθανότητα περαιτέρω επιδείνωσης της χρηματοδότησης για το κράτος και τις τράπεζες.

Επίσης, εξηγεί ότι υποβάθμισε την Κύπρο κατά μόνο μία βαθμίδα γιατί εντοπίζει δύο θετικές εξελίξεις: Τη λήψη σημαντικών μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, που ξεπέρασαν τις προσδοκίες του, και την ανεύρεση υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με τη Moody’s, η Κύπρος έχει ήδη χάσει μερικώς την πρόσβασή της στις αγορές. Γι’ αυτό και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης, αφού οι προοπτικές είναι αρνητικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υποβάθμισε τρεις κυπριακές τράπεζες η Fitch

Ζημιές μαμούθ για τις κυπριακές τράπεζες λόγω…Ελλάδας!

Moody’s: Υποβάθμισε δυο μονάδες την Κύπρο

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε