Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Η Moody΄s υποβάθμισε την Πορτογαλία

O υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες απέρριψε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο προσφυγής της Πορτογαλίας σε δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
 

Ο διεθνής οίκος Moody΄s υποβάθμισε την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας σε “Baa1” από “Α3” και την έθεσε σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση, εξαιτίας της πολιτικής, οικονομικής και δημοσιονομικής αβεβαιότητας.
 
Όμως ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες απέρριψε κατηγορηματικά για μια ακόμη φορά χθες το ενδεχόμενο δανεισμού της Πορτογαλίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ αρνήθηκε ακόμη και βραχυπρόθεσμη δανειοδότηση με την οποία εμφανίζεται να συμφωνεί η αντιπολίτευση.
 
“Είμαι δεσμευμένος στην υπεράσπιση της Πορτογαλίας από εξωτερική βοήθεια.Θα κάνω οτιδήποτε για να υπερασπιστώ την Πορτογαλία από αυτό το σενάριο.Το σενάριο εξωτερικής βοήθειας είναι η ύστατη λύση”, δήλωσε ο Σόκρατες μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο RTP σημείωσε.
 
Μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και την παραίτηση της κυβέρνησης Σόκρατες, οι αποδόσεις των Πορτογαλικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, γεγονός το οποίο ωθεί σειρά αναλυτών στην εκτίμηση ότι η προσφυγή της χώρας σε εξωτερική βοήθεια είναι αναπότρεπτη.
 
Χθες το spread των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά διευρύνθηκε στις 522 μονάδες βάσης, υψηλότερο επίπεδο από το 1999.

Το επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο έχει ξεπεράσει εδώ και ένα μήνα το κρίσιμο όριο του 7% και πλέον κινείται σε επίπεδα άνω του 8% (8,85%), ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου εκτοξεύθηκε στο 9,91%.

Απ’ τη μια οι καθυστερήσεις της Ε.Ε. για συνολική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, απ’ την άλλη οι αγορές που κερδοσκοπούν όπως και στις περιπτώσεις Ελλάδας και Ιρλανδίας, η Πορτογαλία μοιάζει ένα βήμα πριν το δικό της Μνημόνιο. Κάποιοι μάλιστα σπεύδουν να προεξοφλήσουν τις εξελίξεις για τις ημέρες αμέσως μετά τις εκλογές της 5ης Ιουνίου.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε