Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 38 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Η Moody's υποβάθμισε τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης

Η Moody's υποβάθμισε τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 01.12.2012 | 08:21
Πρώτη δημοσίευση: 01.12.2012 | 08:19

- Υποβάθμισε κατα μία μονάδα τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
- 'Ερχεται μετά την υποβάθμιση, στις 19 Νοεμβρίου, της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας
- Δεν αποκλείεται να γίνουν κι άλλες υποβαθμίσεις

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) από την κατηγορία Aaa, στην Aa1, μετά την υποβάθμιση στις 19 Νοεμβρίου της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας.

Ο οίκος συνδέει την υποβάθμιση αυτή με τους πιστωτικούς κινδύνους που παρουσιάζονται σε σχέση με ορισμένους βασικούς χρηματοδότες των δύο μηχανισμών. Η κίνησή του αυτή, που από πολλούς ήταν αναμενόμενη, δεν αποκλείει στο μέλλον να προχωρήσει και σε νέες υποβαθμίσεις.

Σε ανακοίνωσή τους ο ΕΜΣ και το ΕΤΧΣ αναφέρουν πως δεν συμφωνούν με την απόφαση του οίκου Moody's.

"Διαφωνούμε με την προσέγγιση του οίκου αξιολόγησης, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη της το εξαιρετικό ισχυρό θεσμικό πλαίσιο του ΕΜΣ, την πολιτική του δέσμευση και την δομή των κεφαλαίων του", τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του οργανισμού.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η υποβάθμιση αυτή "με κανέναν τρόπο" δεν θα εμποδίσει τον ΕΜΣ να παρέχει βοήθεια στις κυβερνήσεις των χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσκολίες.

Διαβάστε
Ευρωζώνη: Η Ελλάδα θα εξαγοράσει ομόλογά της αξίας 40 δισ. ευρώ   Διαδώστε αυτό το άρθρο