Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 25 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Η Πορτογαλία στο μάτι του ευρω-κυκλώνα

Νίκος Κονιτόπουλος |
Η Πορτογαλία στο μάτι του ευρω-κυκλώνα
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 25.01.2012 | 17:35
Πρώτη δημοσίευση: 25.01.2012 | 17:28

Οι Financial Times εκτιμούν πως η Πορτογαλία, λόγω της έκρηξης στο κόστος δανεισμού της, θα κηρύξει στάση πληρωμών.

Διαβάστε όλο το άρθρο.

''Το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας εκτινάχθηκε σε νέο ρεκόρ, καθώς κλιμακώνονται δραματικά οι φόβοι ότι η Λισσαβόνα θα υποχρεωθεί να κηρύξει στάση πληρωμών σε χρεωστικές υποχρεώσεις της.

Τα επιτόκια στις πορτογαλικές εκδόσεις, που κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές, ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ από την ένταξη στο ευρώ, για τα 3ετή, 5ετή και 10ετή ομόλογα, ενώ το κόστος αγοράς εξασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοστασίου μέσω των CDS, επίσης ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι φόβοι για χρεοκοπία της πορτογαλικής οικονομίας έχουν κλιμακωθεί δραματικά πλέον. Ενας τραπεζίτης δήλωσε στους FT: «Η Ελλάδα θα κηρύξει χρεοστάσιο. Η αγορά είναι πεπεισμένη για αυτό. Και πλέον θεωρείται πολύ πιθανό να ακολουθήσει η Πορτογαλία. Η χώρα δεν έχει αρκετά χρονικά περιθώρια να αποκαταστήσει την οικονομία της και να επαναφέρει τα yields στα κρατικά ομόλογα σε ανεκτά επίπεδα.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την ώρα που η Πορτογαλία πλήρωνε επιτόκια ρεκόρ στις δημοπρασίες της, η Γερμανία άντλησε με πολύ μεγάλη ευκολία 2,55 δισ. ευρώ από 30ετή ομόλογα, πληρώνοντας το χαμηλότερο επιτόκιο από τότε που εισήλθε στο ευρώ.

Παράλληλα, πολλές άλλες αγορές ομολόγων της ευρωζώνης κινούνται σταθεροπιητικά, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, χάρη στις ελπίδες ότι οι ρυθμιστικοί υπεύθυνοι θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να επιλυθεί η κρίση χρεών στην περιφέρεια.''

Διαβάστε επίσης :


Νίκος Κονιτόπουλος


   Διαδώστε αυτό το άρθρο