Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

Η Standard & Poor’s έκανε ”διπλή” υποβάθμιση της Ελλάδας γιατί ”βλέπει” αναδιάρθρωση χρέους

– Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι θα προσφύγουμε στον μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης και μετά το 2013
– Προειδοποιεί για νέα υποβάθμιση της Ελλάδας κατά μία ή δύο βαθμίδες
– Γ.Παπανδρέου : ”Φταίνε οι καθυστερημένες και ανεπαρκείς αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής”
– Μας κατατάσσουν μαζί με Μογγολία, Καμπότζη και Γκαμπόν και κάτω από Νικαράγουα, Ινδονησία και Ουρουγουάη – Δείτε τον χάρτη της Standard&Poor’s
 

”Σκοτείνιασε” και πάλι ο ορίζοντας της ελληνικής οικονομίας μετά τις εξελίξεις που αποκτούν καταιγιστική μορφή.
 
Ο διεθνής οίκος προχώρησε στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες και προειδοποιεί με νέα διπλή υποβάθμιση τη χώρα μας.
 
Η S&P εκτιμά ότι η Ελλάδα, επειδή ”ασφυκτιά” από το χρέος της, δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το 2013, όταν και λήγει η περίοδος δανειοδότησης από το δάνειο της τρόικας, και θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους και να προσφύγει προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης.
 
”Η υποβάθμιση αντανακλά τις εντυπώσεις μας από τη καταληκτική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 24-25 Μαρτίου, η οποία επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που είχαμε διατυπώσει στο παρελθόν. Οι προσδοκίες αυτές αφορούν, πρώτον, στην πιθανότητα η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους να αποτελέσει προϋπόθεση για την προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και, δεύτερον, τα δάνεια του ESM θα έρχονται σε προτεραιότητα έναντι του προτιμώμενου μη εξασφαλισμένου δημόσιου χρέους” δήλωσε ο αναλυτής της Standard & Poor’s, Μάρκο Μρσνικ.
 
Ο Πρωθυπουργός ”έδειξε” ως υπεύθυνους τους ηγέτες της Ευρωπαικής Ένωσης λέγοντας πως :” Η υποβάθμιση έγινε όχι για όσα έχουμε κάνει αλλά γιατί οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής υπήρξαν ανεπαρκείς και καθυστερημένες”.
 
Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε επίσης πως με τη νέα υποβάθμιση αναδεικνύονται τα συστημικά προβλήματα στην Ευρωζώνη που πανικοβάλλουν τις αγορές και πως πρέπει να βρεθεί τρόπος να λογοδοτούν οι οίκοι αξιολόγησης που από την εποχή της ευφορίας πέρασαν στην εποχή του πανικού.

Στον παγκόσμιο χάρτη με τις αξιολογήσεις χωρών που συνέταξε ο διεθνής οίκος, πριν από 2 μήνες, μετά τη νέα διπλή υποβάθμιση της χώρας μας, βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση με τις Μογγολία, Βενεζουέλα, Γκαμπόν και Καμπότζη ενώ μας ”περνάνε” οι Τουρκία, Ινδονησία, που ακόμα μετράει τις πληγές της από το τσουνάμι του 2004, η Νικαράγουα και η Ουρουγουάη!

 

Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Για λανθασμένη αξιολόγηση των πρόσφατων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Προσθέτει οτι δεν αντανακλά την προσπάθεια αλλά και την επιτυχία μέχρι σήμερα στην υλοποίηση του Ελληνικού προγράμματος οικονομικής πολιτικής ούτε τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.
“Αυτή”, συνεχίζει το υπουργείο, “είναι μια λανθασμένη εκτίμηση για μια σειρά από λόγους.”

Πρώτον, με βάση το πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα επανέλθει στις ιδιωτικές αγορές από το 2012. Άλλωστε, οι πρόσφατες αξιολογήσεις από την Τρόικα επιβεβαιώνουν ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται όπως έχει σχεδιαστεί και φέρνει αποτελέσματα.

Δεύτερον, η S&P’s αγνοεί περιέργως τις υπόλοιπες κρίσιμες αποφάσεις που επιβεβαιώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, οι οποίες μειώνουν περαιτέρω την πιθανότητα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να έχει πρόσβαση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Επιπλέον, η S&P’s αγνοεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον όποιο κίνδυνο δημοσιονομικών αποκλίσεων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας συνολικής και φιλόδοξης μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής για την περίοδο 2012-2015, η οποία θα φέρει το έλλειμμα κοντά στο 1% του ΑΕΠ.

Συνοπτικά, η υποβάθμιση από την S&P’s βασίζεται σε μια μονομερή εκτίμηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των δημοσιονομικών κινδύνων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, χωρίς να δίνει την δέουσα βαρύτητα στις δράσεις που παίρνει η Ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους και τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής.

Διαβάστε επίσης : Υποβάθμισε και την Πορτογαλία η Standard & Poor’s

Ο οίκος Standard & Poor’s ”βύθισε” το Χρηματιστήριο

Έρχεται η τρόικα και φέρνει μέτρα φωτιά

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε