Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Η Standard & Poor’s προβλέπει ύφεση σε όλη την ευρωζώνη

Η Standard & Poor’s προβλέπει ύφεση σε όλη την ευρωζώνη

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s (S&P) αναθεώρησε σήμερα προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, τονίζοντας ότι φέτος η ύφεση σε αυτήν θα κυμανθεί στο 0,8%, ενώ για το 2013 απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο η ευρωζώνη να επανέλθει στην ανάπτυξη με ευδιάκριτο θετικό πρόσημο.

Τον Ιούλιο ο S&P προέβλεπε ότι φέτος η συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης δεν θα ξεπερνούσε το 0,6%, ενώ για του χρόνου προέβλεπε ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυσσόταν με ρυθμό 0,4% .

Ειδικά για τη Γαλλία, ο S&P προβλέπει πλέον δυσοίωνες οικονομικές εξελίξεις: για το 2012 η γαλλική οικονομία θα έχει αναιμική ανάπτυξη 0,1% (από 0,3% που προβλέφθηκε προ διμήνου βάσει των τότε κυβερνητικών στοιχείων).

Το ερχόμενο έτος ο ίδιος οίκος εκτιμά ότι η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις 0,4% σε όλη τη διάρκειά του, ενώ έως τώρα ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης ήταν 0,7% την ώρα, μάλιστα, που ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2013 που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα έχει καταρτιστεί με δεδομένο ότι η γαλλική ανάπτυξη θα είναι το διάστημα αυτό 0,8%.

Πολύ σημαντικότερη υπήρξε η αναθεώρηση του S&P για τους δείκτες της ισπανικής οικονομίας, για την οποία προβλέπει συρρίκνωση για το 2012 κατά 1,8%, την οποία χρονικά θα ακολουθήσει συρρίκνωση για όλο το 2013 με 1,4% (προ διμήνου προέβλεπε, αντιστοίχως, -1,7% και -0,6%).

Η ύφεση θα πλήξει για μεγάλο διάστημα και την ιταλική οικονομία, υπολογίζει ο S&P: φέτος, η ύφεση θα έχει ένταση 2,4% ενώ του χρόνου -0,6% (οι προ διμήνου προβλέψεις ήταν, αντιστοίχως, -2,1% και -0,6%).

Μόνο η Γερμανία θα έχει φέτος οικονομική ανάπτυξη 0,6%, δηλαδή ένα ρυθμό που αναμένεται ότι θα είναι παραπλήσιος και το 2013. Πάντως, για την πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία ο αρχικός οικονομικός στόχος ήταν ανάπτυξη τουλάχιστον 1,2% φέτος, και ελαφρώς μεγαλύτερη το 2013.

“Σκοτεινή παρουσιάζεται πλέον η γενική όψη της ευρωπαϊκής οικονομίας”, συνόψισε ο οίκος αξιολόγησης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε