Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Η Τεχεράνη θα επενδύσει 46 δισ. δολάρια στον κλάδο διύλισης

Το Ιράν, παρότι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας υδρογονανθράκων στον ΟΠΕΚ, καλύπτει περίπου το 40% των ετήσιων αναγκών του σε βενζίνη από εισαγωγές

Το Ιράν θα επενδύσει 46 δισ. δολάρια στην κατασκευή καινούργιων διυλιστηρίων στη χώρα και την αναβάθμιση των παλαιών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με δηλώσεις του Ιρανού υφυπουργού Πετρελαίου Αλιρέζ Ζεϊγκαμί, οι οποίες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Ο Ιρανός υφυπουργός πρόσθεσε ότι 26 δισ. δολάρια θα επενδυθούν στην κατασκευή καινούργιων μονάδων, μέχρι το 2014, χρονιά λήξης του τρέχοντος αναπτυξιακού σχεδίου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου, από το ποσό αυτό έχουν ήδη επενδυθεί περίπου 8,5 δισ. δολάρια. Ο Αλιρέζ Ζεϊγκαμί διευκρίνισε, επίσης, ότι το Ιράν επιθυμεί να επενδύσει 18 δισ. δολάρια στη συντήρηση και αναβάθμιση της παραγωγικής δυναμικότητας των υπαρχουσών μονάδων. Η πλειοψηφία αυτών των μονάδων κατασκευάστηκε από αμερικανικές εταιρίες, πριν την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και ο εκσυγχρονισμός τους περιορίστηκε από τις εμπορικές κυρώσεις που έχουν, εδώ και τριάντα χρόνια, επιβληθεί κατά της Τεχεράνης.

Το Ιράν, παρότι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας υδρογονανθράκων στον ΟΠΕΚ, καλύπτει περίπου το 40% των ετήσιων αναγκών του σε βενζίνη από εισαγωγές.

Σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υιοθέτησαν σειρά ενισχυμένων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, λόγω του πυρηνικού προγράμματός της. Η σειρά αυτών των μέτρων της ΕΕ προχωρά πέραν των κυρώσεων που υιοθετήθηκαν στις 9 Ιουνίου από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και βάζουν στο στόχαστρο τη βιομηχανία φυσικού αερίου και πετρελαίου του Ιράν.

Τα μέτρα προβλέπουν την απαγόρευση οποιασδήποτε καινούργιας επένδυσης, τεχνικής βοήθειας ή μεταφοράς τεχνολογίας, κυρίως στον τομέα διύλισης πετρελαίου και υγροποίησης φυσικού αερίου.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε