Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Η αισιοδοξία Ντράγκι “εκτόξευσε” το ευρώ

Η αισιοδοξία Ντράγκι “εκτόξευσε” το ευρώ

 Σημαντική άνοδο καταγράφει σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι διαπιστώνει σημάδια ανάκαμψης της ευρωπαικής οικονομίας.

Το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματεύονταν στα 1,3217 δολάρια από το επίπεδο των 1,3069 δολαρίων που έκλεισε χθες ο βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3113 δολ.

Η άνοδος του ευρώ ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα μετά τη ενθαρρυντική εικόνα που παρουσίασε ο επικεφαλής της ΕΚΤ στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου. Ο Μ. Ντράγκι εκτίμησε ότι η οικονομία θα πρέπει σταδιακά ν΄αρχίσει ν΄ανακάμπτει, απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο μίας νέας μείωσης των επιτοκίων. Θετικά επηρέασε το ευρώ το αποτέλεσμα της πρώτης δημοπρασίας ομολόγων στην Ισπανία για το 2013. Η χώρα κατάφερε ν΄αντλήσει από τις αγορές 5,82 δις. ευρώ ξεπερνώντας το στόχο των 5 δισ. ευρώ που είχε θέσει το Υπουργείο Οικονομικών. Η δημοπρασία αφορούσε τρείς σειρές ομολόγων, εκ των οποίων η μία αφορούσε 2ετές ομόλογο το οποίο περιελάμβανε ρήτρες συλλογικής δράσης με τις οποίες διευκολύνεται μελλοντικό κούρεμα του.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων δεν καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τράπεζας της Ελλάδος (ΗΔΑΤ). Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 11,72% από 11,34% χθες έναντι 1,55% που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου , με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 10,17% από 9,87% χθες.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι στη διάρκεια του ενός έτους το επιτόκιο κυμαίνονταν στο 0,55%, στη διάρκεια των εννέα μηνών κυμαίνονταν στο 0,43% στο εξάμηνο διατηρήθηκε στο 0,32%, στο τρίμηνο διατηρήθηκε στο 0,19% και ο μήνας παρέμεινε στο 0,11%

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε