Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Η διαφορά κυβέρνησης – Μέρκελ που απειλεί την αξιολόγηση και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση

Η διαφορά κυβέρνησης – Μέρκελ που απειλεί την αξιολόγηση και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση

Το δημοσίευμα του newsit.gr ότι Μέρκελ και Λαγκάρντ κρατούν στα χέρια τους, επιβεβαιώνουν πληροφορίες που δημοσιεύει η Καθημερινή.

Σύμφωνα με αυτές, η Γερμανίδα καγκελάριος είναι διατεθειμένη να εξειδικεύσει και συγκεκριμενοποιήσει περισσότερο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος (σε αντίθεση με τον Σόιμπλε), ώστε να κλείσει το ελληνικό ζήτημα και να μην απασχολεί τους Γερμανούς κατά την προεκλογική περίοδο.

Μάλιστα γίνεται αναφορά ότι η συμφωνία επετεύχθη ύστερα από συνάντηση που είχε η Μέρκελ με τη Λαγκάρντ και με τον Ντράγκι, ο οποίος της επισήμανε ότι χωρίς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, δεν είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει στην Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση.

Οι πληροφορίες αυτές συμφωνούν με την τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής της οποίες παρέθεσε χθες το newsit.gr.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε συγκεκριμένα: “Απ΄ ότι κατάλαβα, η συζήτηση της Μέρκελ και της Λαγκάρντ οδηγεί το ΔΝΤ που λέει ότι θέλω μεγαλύτερη σαφήνεια γι΄ αυτά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Αρα, θα πρέπει να δούμε τι είναι αυτή η αποσαφήνιση. Είναι καλή; Είναι αρκετά καλή; Δίνει στους επενδυτές στους Ελληνες και στους ξένους και στον ελληνικό λαό μία καλή εικόνα για το διάδρομο που έχουν μπροστά τους τα επόμενα 2,3, 4 χρόνια; Αρα, μπορεί να κλείσει όλο το πακέτο, να ξέρουμε όλα τα στοιχεία. Οχι να ξέρουμε ότι είναι SLA, να ξέρουμε τι είναι τα μέτρα, αλλά να ξέρουμε και τι θα είναι η δημοσιονομική πορεία της χώρας μετά το 2018, να ξέρουμε και τι θα είναι τα μέτρα για το χρέος”.

Ομως, η τοποθέτηση του υπουργού για κλείσιμο του συνολικού πακέτου, έχει μία ουσιώδη διαφορά από τις πληροφορίες για τις θέσεις της Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με την Καθημερινή, ζητά να ψηφιστούν τα μέτρα και στη συνέχεια να παρουσιάσει τις θέσεις της για μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του χρέους.

Ομως, η ελληνική κυβέρνηση ζητά να δημοσιοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος πρώτα, να υπάρξει δηλαδή συνολική συμφωνία στα τεχνικά κλιμάκια, στα μέτρα και τα αντίμετρα, καθώς και στο χρέος και μετά να προχωρήσει στη νομοθέτηση των μέτρων.

Πρόκειται για μία διαφορετική προσέγγιση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Μέρκελ, που αν δεν ξεπεραστεί μπορεί να καθυστερήσει το ολοκληρωτικό κλείσιμο της συμφωνίας και συνεπώς της δεύτερης αξιολόγησης και της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση (QE).

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε